Publicaties
Lille Design 2020: veelzijdig, aantrekkelijk en veerkrachtig
0 Reacties
De Franse Nederlanden

Lille Design 2020: veelzijdig, aantrekkelijk en veerkrachtig

Rijsel is in 2020 Design Capital. Een titel die met trots gedragen wordt en die voor grote bedrijvigheid en talrijke evenementen zorgt in de ruime regio van de Métropole Européenne Lille (MéL). Het impressionante programma-aanbod wijst erop dat Lille 2020 haar opdracht om een nieuw model te ontwikkelen voor de metropool waar wil maken.

De focus ligt voor deze uitverkoren designhoofdstad bij het inzetten van design als katalysator van ontwikkeling. De ambitie is om dankzij design impulsen te geven aan alle sectoren die het stedelijke leven van vandaag en van de toekomst vorm geven.

Daarbij wordt uitdrukkelijk de hand gereikt naar de inwoners van de metropool, maar ook naar een internationaal netwerk van gerenommeerde designers, ondernemingen en organisaties, en in hun kielzog alle belangstellenden.

Tijdens het openingsweekend van 7-8 december wordt het startschot gegeven met een zeer rijkgevuld programma waarin creativiteit en innovatie centraal staan: World Design Street Festival. In dat weekend worden van Rijsel en Lambersart tot Roubaix en Kortrijk de deuren van designbureaus, ateliers, werkplekken en expo’s voor het brede publiek wijd opengegooid. Op meer dan vijftig plekken valt veel te bekijken en te beleven en kunnen bezoekers ook zelf objecten ontwerpen die het dagelijks leven vergemakkelijken. Kortrijk laat zich als UNESCO-erkende Designstad niet onbetuigd. Op tal van gratis toegankelijke locaties (o.m. BUDA Makerspace, DeStroate of Texture) kan je heel wat ontdekken.

De openingsvibe van Lille World Design Capital 2020 vindt dus breed weerklank en is complementair met design thinking waar Kortrijk al lang prat op gaat. In Roubaix zijn er experimenten met culinair design, grafiek, textiel... Lokale makers en professionele namen leggen samen eigen accenten om het ruime publiek warm te maken voor alle mogelijkheden die design biedt. Lambersart concentreert zich dan weer op alles wat met parfum te maken heeft, en heeft het gerenommeerde parfummuseum van Grasse te gast.

Een stoel van biermout

Het openingsweekend begin december luidt het eerste seizoen in, waarin de centrale slagzin ‘Design is capital’ Rijsel overheerst. In de lente worden dan de POC (Proof of Concept) projecten voorgesteld. Dit zijn de inzendingen die er kwamen na een grootschalige open call en die realiseerbaar werden bevonden. Veel van die geselecteerde projecten richten zich op de woonomgeving, circulaire economie, zorg of samenleven in de stad.

Ontwerpen kan immers ook met hergebruik van grondstoffen uit onverwachte hoeken

Nieuwe duurzame productiemodellen, het welzijn van de bewoners van de MELregio en de verbinding tussen generaties zijn belangrijke aandachtspunten voor de POC- projecten in het voorjaar. Circulaire economie maakt daar ook deel van uit. Ontwerpen kan immers ook met hergebruik van grondstoffen uit onverwachte hoeken. Hoe stevig is een stoel, bijvoorbeeld, die gemaakt is van biermout, een afvalproduct uit een lokale brouwerij? Hoe kan je de overstock van een gekende Franse modeketen herwaarderen, ‘upcyclen’ en uniek en trendy blijven? Hoe verhoog je het welzijn in de stad? Kunnen ludieke stoepbeschilderingen mensen ertoe aanzetten te bewegen, te spelen en ongedwongen met elkaar in contact te treden? Het zijn maar enkele van de verrassende en verfrissende ideeën die hier worden uitgetest en aan een ruim publiek voorgesteld. En die wellicht navolging zullen krijgen.

In het voorjaar zijn er ook grote expo’s. Gevestigde namen als Alexandre Bloch, Muller Van Severen, de Belgische designer Ramy Fischler of Chinees design verbeelden er de wereld van morgen. Opnieuw beperkt het aanbod zich niet alleen tot de MéL (Lille Métropole), maar strekt het zich uit naar Le Grand Hornu nabij Bergen en het designmuseum in Gent.

Onze toekomst verbeelden

Tijdens de mooie zomerdagen richt Lille 2020 zich nog meer naar buiten. De grote centrale lanen, de gebieden rond de stad, het mijnbouwbekken, de streek rond de Deûle tot aan de Schelde worden dan een plek voor festivals en experiment. Diverse opleidingen voor architectuur en design bieden drie heuse summer camps aan, en de internationale gevestigde designwereld ontmoet elkaar op een groot netwerkevent voor bedrijven en ondernemers. Maar ook de gekende braderie van Rijsel, begin september, heeft haar plek in de Designzomer 2020.

Sommige organisaties krijgen dankzij hun deelname aan Lille Design 2020 een breder forum en veel ruimere belangstelling

Heel boeiend is zeker wat meer in de periferie gebeurt. Sommige organisaties zijn daar al jaren aan het werk maar krijgen dankzij hun deelname aan Lille Design 2020 nu een breder forum en veel ruimere belangstelling. Zo houdt Tourcoing een expositie over toekomstbeelden. Utopieën, distopieën, alle crisissen waar de mensheid mee geconfronteerd wordt… Een makkelijk thema is het niet, maar wel erg urgent en actueel. De nood aan nieuwe paradigma’s om onze toekomst te verbeelden, wordt niet uit de weg gegaan. Welke rol speelt identiteit daarin? En hoe bepalend zijn technologie, politiek, sociale verhoudingen? Hoe gaan we om met alle andere organismen op onze planeet? ‘Fluidités’, klinkt veelbelovend en gedurfd.

Naast de meer filosofische, bevragende invalshoek is er een meer rechttoe-rechtaan Maker Fair in de Gare Saint Sauveur, al geruime tijd een geweldige plek van ontdekking en hedendaagse kunst. Food Design onder de titel ‘Serial Eater’ in Le Grand Hornu bevraagt dan weer onze gewoontes, voorkeuren, trends, gedrag en rare goestingen wat eten betreft. Voedsel voor buik, geest en ogen, als smaakmaker kan het tellen.

Design als verbindende factor

Tegen komende herfst werkt Lille Design 2020 naar zijn grande finale toe, met opnieuw heel wat evenementen voor een breed publiek en voor professionals. Orgelpunt wordt de Design Week die gelijk loopt met de Kortrijk Creativity Week en Biënnale Interieur in Kortrijk en de Dutch Design Week in Eindhoven. Zeven dagen aan een stuk design, met de internationaal vermaarde top verenigd in deze kwalitatief hoogstaande publiekstrekkers. De Grote Nacht van Design vormt het feestelijke hoogtepunt voor het ruime publiek.

De doelstelling was om dankzij design experiment en transformatie in de ruime regio mogelijk te maken. Dat kan pas gerealiseerd worden als rond dit groots opgezette project een dynamisch netwerk wordt geweven van gedreven medespelers op zowel sociaal, economisch als ecologisch vlak. Met uiteraard centraal steeds een hoogwaardige toepassing van design in al zijn vormen en invullingen. Het lijkt erop dat ook na dit ambitieuze jaar van projecten en evenementen, design nauw verweven zal blijven met Rijsel. Lille Design 2020 is vooral een bekroning en opnieuw een stevige injectie voor een regio die al een solide basis en samenwerkingen heeft op vlak van design.

Gedeelde expertise samenbrengen en tegelijk het potentieel van elke betrokken regio vergroten

Grensoverschrijdende samenwerkingen als Tripod zijn daar niet vreemd aan. Tripod behelst al sinds 2011 vijf Franse en Belgische regio’s die samenwerken om de grenzen te laten vervagen en via design in te spelen op de concurrentiële uitdagingen in regio van Europa. Het programma voor Europese Territoriale Samenwerking, kortweg Interreg France-Wallonie-Vlaanderen, wil economische en sociale uitwisselingen stimuleren tussen vier grensregio’s: Hauts-de-France en Grand Est in Frankrijk; Wallonië en West- en Oost-Vlaanderen in België. Het programma wil gedeelde expertise samenbrengen en tegelijk het potentieel van elke betrokken regio vergroten. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) ondersteunt hierbij projecten rond onderzoek, innovatie en technologieoverdracht enerzijds en het concurrentievermogen van kmo’s anderzijds. Ook op gebied van patrimonium, natuurlijke grondstoffen en risicobeheer wordt samengewerkt. Dat geldt ook voor thema’s als sociale samenhang, gezondheid, opleiding en tewerkstelling.

Design als abstracter concept, maar ook als concrete realisatie, slaagt erin deze domeinen stuk voor stuk met elkaar te verbinden en de regio zo daadwerkelijk naar een hoger niveau te tillen.

De greep uit het impressionante programma-aanbod wijst erop dat Lille 2020 in de intentie haar opdracht waar maakt om een nieuw model te ontwikkelen voor de metropool. Veelzijdig, aantrekkelijk en veerkrachtig. Naarmate de evenementen plaatsvinden en de projecten in de loop van het jaar worden voorgesteld, zal blijken of dit ook daadwerkelijk lukt. Maar aan gedrevenheid om dit te realiseren ontbreekt het Lille Design 2020 alvast niet.

Naar aanleiding van Lille Design Capital 2020 zal het eerste nummer van het tijdschrift Septentrion 2020 gewijd zijn aan design in België, Nederland en Noord-Frankrijk. Specialisten uit de drie landen hebben hun medewerking toegezegd. Het nummer verschijnt in april 2020.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.