Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Van Tom Lanoye tot Niña Weijers: dit zijn de kandidaten voor de Boon Literatuurprijs 2023
0 Reacties
literatuur

Van Tom Lanoye tot Niña Weijers: dit zijn de kandidaten voor de Boon Literatuurprijs 2023

Donderdag weten we wie de Boon voor fictie en non-fictie en de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur wint. Dit zijn de kandidaten.

Wie gaat straks aan de haal met de Boon Literatuurprijs? Deze keer prijken drie Vlaamse auteurs op de lijst met genomineerden – Tom Lanoye, Tülin Erkan en Geert Buelens zijn meteen de eerste Vlamingen die geselecteerd zijn voor een Boon. De shortlist van de eerste editie in 2022 bestond enkel uit Nederlandse auteurs.

Bij de vijf genomineerden zit één gevestigde waarde: met De draaischijf is Tom Lanoye aan zijn tiende roman toe. Tülin Erkan is genomineerd voor haar debuutroman Honingeter, Emy Koopman en Niña Weijers zijn allebei toe aan hun derde titel. Hun boeken – Tekenen van het universum en Zelf doen – bevinden zich op het snijpunt tussen fictie en non-fictie.

Geert Buelens vervolledigt de lijst met Wat we toen al wisten, een commentaar op vijftig jaar milieubesef met als vertrekpunt het rapport Grenzen aan de groei uit 1972 aan de Club van Rome.

Dit zijn de genomineerde titels voor de Boon Literatuurprijs

De draaischijf van Tom Lanoye (Prometheus)

De wereld is een schouwtoneel, schreef William Shakespeare. En soms, in moeilijke omstandigheden, een schouwtoneel met een draaischijf, vult Tom Lanoye aan. De hoofdpersoon van zijn recentste roman moet alles doen om rechtop te blijven staan. Aan de lezer om te oordelen of dat is gelukt.

Lees de recensie

Honingeter van Tülin Erkan (Pelckmans)

Met Honingeter schreef Tülin Erkan een debuutroman over de zoektocht naar de juiste woorden en hoe moeilijk het is om afscheid te nemen van plekken en mensen, zelfs als je je nooit ergens helemaal thuis voelt.

Lees de recensie

Tekenen van het universum van Emy Koopman (Prometheus)

In Tekenen van het universum wordt de lezer een voyeur: Emy Koopman maakt je tot getuige van een obsessieve verliefdheid en een conversatie die niet voor jou is bestemd. De waarde van haar derde boek is niet zozeer de nietsontziende echtheid, maar haar pleidooi om irrationele emoties een volwaardige plaats te geven in serieuze literatuur.

Naar de recensie

Wat we toen al wisten van Geert Buelens (Querido)

‘Waarschijnlijk een van de belangrijkste documenten van onze tijd’, noemde The New York Times het rapport De grenzen aan de groei bij de officiële voorstelling in maart 1972. Over de erfenis van dat document schreef Buelens Wat we toen al wisten, een verhaal over een indalend milieubesef en de zorg voor het leven op deze planeet. Maar het is evengoed een doorlichting van een al te hardnekkige moderniseringsdrang.

Lees meer

Zelf doen van Niña Weijers (Atlas Contact)

Autonomie is een terugkerend thema in Zelf doen, waarin Niña Weijers essayeert over kunst, literatuur en haar leven, en een pleidooi houdt voor dubbelzinnigheid. Persoonlijk is ze altijd, navelstaarderig nooit.

Lees de recensie

Deze auteurs zijn geselecteerd voor de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur

Misjka – Edward van de Vendel, Anoush Elman & Annet Schaap (Querido)

Morris – Bart Moeyaert & Sebastiaan Van Doninck (Querido)

Mot en de metaalvissers – Sanne Rooseboom & Sophie Pluim (Unieboek | Het Spectrum)

Patroon – Marco Kunst (Gottmer)

Schildpad en ik – Marit Törnqvist (Querido)

Over de Boon

De Boon is een jaarlijkse literatuurprijs met twee categorieën: één voor fictie en non-fictie en één voor kinder- en jeugdliteratuur. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 2022. Marieke Lucas Rijneveld ontving voor Mijn lieve gunsteling de eerste Boon voor fictie en non-fictie en Pieter Gaudesaboos won met Een zee van liefde de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur.

De Boon, gefinancierd door de Vlaamse overheid, wil literatuur in Vlaanderen zichtbaarder en vanzelfsprekend maken, auteurs en illustratoren de erkenning geven die ze verdienen, en verleiden tot het lezen, lenen en kopen van boeken.

De winnaars van de twee categorieën ontvangen elk 50.000 euro. Elke auteur en/of illustrator op de shortlist van vijf titels ontvangt bovendien 2.500 euro. Zowel Vlaamse als Nederlandse auteurs en illustratoren komen in aanmerking.

De jury voor de Boon Literatuurprijs 2023 bestaat uit Joke van Leeuwen, Catherine Vuylsteke, Ihsane Chioua Lekhli, Krist Biebauw, Max Urai en Sam De Wilde. In de jury voor de prijs voor kinder- en jeugdliteratuur zetelen Sven Speybrouck, Bart Desmyter, Karla De Ceulener, Thomas de Veen, Vanessa Joosen en Winny Ang.

Naast de juryprijs wordt voor elke categorie ook een publieksprijs uitgereikt. De winnaars ontvangen elk 5.000 euro. Stemmen kan nog tot en met 26 maart op de website van de Boon.

De prijsuitreiking vindt plaats op 30 maart 2023 in kunstencentrum VIERNULVIER in Gent.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.