Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Van student tot martelaar. Biografie van flamingant Herman Van den Reeck
0 Reacties
© ADVN
© ADVN © ADVN
Voor abonnees
recensie
geschiedenis

Van student tot martelaar. Biografie van flamingant Herman Van den Reeck

Herman Van den Reeck was een actieve linksradicale militant die zich tegelijk voluit engageerde in de Vlaamse Beweging. Hij stierf honderd jaar geleden door een politiekogel tijdens een uiterst woelige 11 juli-betoging in Antwerpen. Een nieuwe biografie van deze Vlaams-nationalistische coryfee heeft haar verdiensten, maar de auteur discrediteert zijn werk met onnodige uithalen en achterhaalde retoriek.

De Antwerpse atheneumleraar August Borms (1878-1946) en zijn leerling Herman Van den Reeck (1901-1920) groeiden uit tot boegbeelden van het Vlaams-nationalisme, respectievelijk van de rechtse hoofdstroom en de minderheidsvariant van linkse signatuur. Zij waren tijdens de Eerste Wereldoorlog allebei betrokken bij het activisme en stierven beiden een gewelddadige dood. Borms werd ter dood veroordeeld wegens collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog en op 12 april 1946 geëxecuteerd in de rijkswachtkazerne van Etterbeek. Van den Reeck overleed al op 12 juli 1920, nadat hij tijdens een incidentrijke 11 juli-betoging in Antwerpen was neergeschoten door een politieman.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.