Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Van het Nederlands weg? De omgangstaal in Vlaanderen
0 Reacties
Voor abonnees
taal

Van het Nederlands weg? De omgangstaal in Vlaanderen

(José Cajot) Ons Erfdeel - 2010, nr 1, pp. 14-25

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Vlamingen streefden er vroeger naar net zo goed Nederlands te spreken als Nederlanders. Gaandeweg groeide er een eigen norm van correct Nederlands: de taal die op de journaals van de openbare omroep werd gesproken. Dat was de norm waar Vlamingen zich aan optrokken. Dit “Journaalnederlands” kon zich vereenzelvigen met de Nederlandse standaardtaal. Tegenwoordig, zegt José Cajot, is de wil om elkaar te begrijpen bij Vlamingen en Nederlanders veel kleiner geworden. Vlamingen spreken nu allemaal liever een tussentaal dan zich aan het Standaardnederlands te spiegelen. In Nederland zelf krijgen informele registers meer ruimte. De auteur betreurt deze ontwikkelingen en roept de overheden op werk te maken van een actieve taalculturele toenaderingspolitiek.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.