Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

VAN EEN OUDE SCHRIJVER DIE NIET VOORBIJGAAT. 150 jaar Louis Couperus
0 Reacties
Voor abonnees
literatuur

VAN EEN OUDE SCHRIJVER DIE NIET VOORBIJGAAT. 150 jaar Louis Couperus

(Paul Vincent en Elsbeth Etty) Ons Erfdeel - 2013, nr 2, pp. 90-99

Dit is een artikel uit ons papieren archief

COUPERUS IN HET ENGELS (Paul Vincent)

Couperus-vertaler Paul Vincent beschrijft wat Couperus anno 2013 nog te bieden heeft aan de buitenlandse, meer bepaald Angelsaksische lezer. “Mijn eigen bewondering – zij het geen onvoorwaardelijke – wil ik niet onder stoelen of banken steken”, schrijft Vincent.” Voor mij ligt Couperus' grootheid allereerst in zijn vermogen zich in te denken en in te voelen in de ander. (...) Vooral twee aspecten van Couperus' oeuvre lijken mij vandaag nog relevant en kunnen een hedendaags leespubliek nog aanspreken. Dat zijn ten eerste zijn uitbeelding van decadentie in ruime zin en ten tweede zijn kijk op het kolonialisme.”

GENADELOZE MAATSCHAPPIJANALYSE (Elsbeth Etty)
Literair critica voor NRC Handelsblad Elsbeth Etty roemt Couperus om zijn “intuïtieve, maar achteraf gezien feilloze maatschappijanalyses” die “van alle tijden zijn en net als onverwoestbare mythes en sprookje op allerlei niveaus te begrijpen zijn”. Etty concludeert: “Zijn romans verdienen het dan ook om steeds opnieuw met een frisse blik te worden gelezen. Niet alleen wegens de taal- en beeldenrijkdom ervan, maar ook omdat Couperus' genadeloze schildering van zijn eigen tijd ons kan helpen bij het analyseren van de onze.”

"

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.