Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Van der Meersch ou l'empreinte du lieu
0 Reacties
Voor abonnees

Van der Meersch ou l'empreinte du lieu

(Francine Lenne) De Franse Nederlanden - Les Pays-Bas Français - 1985, nr 10, pp. 45-63

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Overzicht en bespreking van het werk van Maxence Van der Meersch. Deze Frans-Vlaamse auteur kreeg in 1936 de Goncourtprijs voor zijn roman “L'Empreinte du Dieu”. Hij was toen nog geen dertig jaar, maar zijn succes is daarna zeer snel gaan tanen. Na 1946 heeft hij nauwelijks nog geschreven en bij zijn dood in 1951 was hij eigenlijk al vergeten. Zijn werk heeft een sterk documentair en christelijk karakter. Maar zijn echte inspiratiebron was de pijn, de ellende die hij heeft gekend. Daardoor plaatst hij zich in de traditie van het naturalisme.

Présentation et critique de l'œuvre de Maxence Van der Meersch. Cet auteur de Flandre française remporta le Prix Goncourt en 1936 pour son roman « L'Empreinte du Dieu ». Il était alors âgé de trente ans, mais son succès ne tarderait pas à pâlir. Il n'a plus guère écrit après 1946 et à sa mort, survenue en 1951, il était en fait déjà oublié. Son œuvre présente un caractère fortement documentaire et chrétien. Mais sa vraie source d'inspiration, c'était la peine, la misère qu'il avait connues. C'est ce qui le situe dans la tradition du naturalisme.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.