Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

UIT HET ARCHIEF: De nationale faam van keizer Karel
0 Reacties
Verloren en gevonden voorwerpen
geschiedenis

UIT HET ARCHIEF: De nationale faam van keizer Karel

In Vlaanderen heeft men het vaak over verloren voorwerpen. In Nederland zijn ze eerder gevonden. En als we dat verlies in deze bijzondere tijden nu eens echt omzetten in vinden?

Neem nu onze archieven. Ik wil graag één keer per twee weken een stuk uit ons archief opdiepen dat nu eens niets te maken hoeft te hebben met corona. Gewoon een goed stuk, dat ons een ander perspectief geeft op de dingen, of een nieuwe betekenis krijgt na enkele jaren. Een gevonden voorwerp.

Karel V was een Belg. Althans sinds het Koninkrijk België vanaf 1830 zich wilde legitimeren door zich een grote geschiedenis aan te meten. In tegenstelling tot zijn zoon, de “Spanjaard” Filips was hij onze good guy. Ook al zou hij de opstand in zijn geboortestad Gent hard neerslaan, dat was nu eenmaal nodig, want het handelskapitalisme van de nieuwe tijd zou en moest een einde brengen aan de stedelijke zelfbeschikking en de macht van de ambachten.

Als deze keizer de Canon van Vlaanderen haalt, dan moet men dit opstel van Tom Verschaffel als basis nemen voor zijn portret.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.