Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Uit de klem van het verleden. Het literaire erfgoed in Vlaanderen en de rol van het Letterenhuis
0 Reacties
Voor abonnees
literatuur
geschiedenis

Uit de klem van het verleden. Het literaire erfgoed in Vlaanderen en de rol van het Letterenhuis

(Kevin Absillis, Lies Galle) Ons Erfdeel - 2009, nr 2, pp. 52-65

Dit is een artikel uit ons papieren archief

In 1933 werd in Antwerpen het Museum voor de Vlaamsche Letterkunde opgericht, dat het Vlaamse literaire erfgoed wilde verzamelen. Nadat de maatschappelijke belangstelling voor geschiedenis in het algemeen en literair erfgoed in het bijzonder afnam in de jaren tachtig en negentig, is er sinds de millenniumwissel opnieuw interesse voor zaken uit het verleden. Die nieuwe interesse biedt kansen en mogelijkheden voor het Letterenhuis, maar brengt ook enkele moeilijkheden met zich mee: de inflatie aan erfgoedprojecten, de commercialisering van erfgoed, de digitalisering ervan en ten slotte de onoverzichtelijke verspreiding van objecten en documenten over tal van Vlaamse archieven. Het Letterenhuis werkt echter aan een methode om het literaire erfgoed in Vlaanderen in kaart te brengen. Die moet tegemoetkomen aan de genoemde moeilijkheden. Zo kan het Letterenhuis in de toekomst zijn rol als het literaire geheugen van Vlaanderen sterker dan ooit blijven spelen.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.