Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

TURBODYNAMIEK IN NOORD EN ZUID. De studie van de Nederlandse literatuur en cultuur in de middeleeuwen
0 Reacties
Voor abonnees
geschiedenis

TURBODYNAMIEK IN NOORD EN ZUID. De studie van de Nederlandse literatuur en cultuur in de middeleeuwen

(Jozef ​Janssens) Ons Erfdeel – 2013, nr 3, pp. 58-66

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Begin februari 2013 verscheen Wereld in woorden van de Utrechtse hoogleraar Frits van Oostrom. Het is deel Ib van het grootse literair-historische project van de Nederlandse Taalunie om de hele Nederlandse letterkunde voor een breed lezerspubliek in een meeslepend verhaal te beschrijven. Wereld in woorden schildert op een ongemeen boeiende wijze het tijdperk van de veertiende eeuw en is een vervolg op het bejubelde Stemmen op schrift (deel Ia, 2006) van dezelfde auteur, de literaire geschiedenis van het begin tot en met de dertiende eeuw. Samen met deel II, Het gevleugelde woord van Herman Pleij, beschikken we nu in drie lijvige boekdelen over een up-to-date overzicht van de Nederlandse literatuur tot ca. 1560. De hele onderneming Van Oostrom-Pleij vormt een waardige afsluiting van een periode die onverwacht overrompelend en buitengewoon dynamisch was. Wie had immers vijftig jaar geleden durven voorspellen dat de studie van de Middelnederlandse cultuur en literatuur ooit een voorbeeldstatus zou verkrijgen binnen de alfawetenschappen? Zeker niemand in Vlaanderen, waar de vakbeoefening door zware stormen van goedkoop modernisme overeind probeerde te blijven.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.