Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Tijd om de man literair te emanciperen?
0 Reacties
Voor abonnees
recensie
literatuur

Tijd om de man literair te emanciperen?

Boeken genoeg over vrouwen in de literatuur. Maar hoe zit het met de man in de literaire canon? In Jongens waren we passeert een stoet weinig verheffende manbeelden.

Al decennia reflecteren vrouwen over vrouwen. Wat betekent het om vrouw te zijn? Hoe kijken mannen naar vrouwen, hoe worden vrouwen voorgesteld in kunst en literatuur, en wat voor invloed heeft dat op hoe wij zelf denken dat het hoort om vrouw te zijn? Dat heeft ertoe geleid dat de meeste lezende vrouwen ondertussen wel op hun hoede zijn voor typische beelden van vrouwelijkheid in de literatuur.

De meeste lezende mannen daarentegen zijn het minder gewend om op die manier naar zichzelf en mannelijkheid te kijken. Begrijpelijk: hoe zouden ze bedacht kunnen hebben dat zoiets nodig was? “Het mannelijk perspectief gaat door voor een neutrale kijk op de werkelijkheid”, schrijft Marja Pruis in Jongens waren we. De problematische sekse in de literatuur. Wie zich neutraal waant, is niet snel geneigd zichzelf onder de loep te nemen.

Deze bundel, samengesteld door Jan Postma, schrijver en redacteur bij De Groene Amsterdammer, is een aanvulling op het in 2019 bij Das Mag verschenen boek De nieuwe feministische leeslijst, een reactie en aanvulling op de typisch erg mannelijke leeslijsten.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.