Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Taal in de asielprocedure
0 Reacties
Voor abonnees

Taal in de asielprocedure

(Jan Blommaert) Ons Erfdeel - 2005, nr 5, pp. 635-637

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Zowel in Nederland als in België maakt een interview met de asielzoeker deel uit van de asielprocedure. Op basis van een transcriptie van dat interview wordt vaak besloten of het verhaal van een bepaalde asielzoeker “waar” of “betrouwbaar” geacht kan worden. Dat heeft dan weer invloed op de beslissing die uiteindelijk genomen wordt. Maar er schort het een en ander aan deze gang van zaken. Zo duiken er tijdens het interview voortdurend taalproblemen op. De asielprocedure wordt met hand en tand verdedigd als “objectief” en “rechtvaardig”, maar het centrale instrument ervan, de interpretatie van het verhaal van asielzoekers, deugt niet. Blommaert doet deze uitspraken op basis van het proefschrift van Katrijn Maryns, dat hij begeleidde, en dat in 2006 gepubliceerd wordt: Katrijn Maryns, The Asylum Speaker: Language in the Belgian Asylum Procedure, St. Jerome, Manchester.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.