Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

SPIEGELOOG. De jongensdromen van Arjen Boerstra
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

SPIEGELOOG. De jongensdromen van Arjen Boerstra

(Frank van der Ploeg) ONS ERFDEEL – 2016, NR 1, PP. 109-112

Dit is een artikel uit ons papieren archief

De aarde teruggebracht tot haar essentie: een bolvorm van water en land. Eromheen blauwe lucht met hier en daar witte wolkjes. Maar het is geen opname van net binnen de dampkring, waarbij alles in proportie is – lees: héél klein. Want middenin het beeld dobbert een reusachtig roeibootje met daarin een peddelend mannetje. Door zijn activiteit verplaatst de camera zich. Die camera zit vast aan een lange houten lat, die hoog oprijst boven het bootje en niet naar beneden is gericht – zoals bij een vlieger of een drone het geval zou zijn – maar juist omhoog naar een spiegelbol. Deze bol weerspiegelt het beeld dat eronder voortglijdt. Het wereldbolbeeld blijkt een sloot, de peddelaar is kunstenaar Arjen Boerstra (Heerenveen, 1967). Bovengeschetst beeld is de subjectieve weergave in woorden van de video Matsloot (2013).

Het typeert niet alleen het wereldbeeld, maar ook de kunstenaarspraktijk van deze nuchtere Friese Groninger: onderzoekend. Arjen Boerstra heeft een nieuwsgierige inslag, bedenkt per project een onderzoeksvraag en gaat aan de slag. Hij vergaart en ontwerpt de middelen die hij nodig heeft, stelt deze samen uit bestaand materiaal en bouwt net zo makkelijk machines, apparaten en zelfs vaar- en vliegtuigen die hem helpen op weg naar zijn doel. Maar zoals wel vaker is het doel niet altijd het belangrijkste. De weg ernaartoe wordt vastgelegd. Denk hierbij vooral niet aan een prutsende, knutselende kunstenaar: Boerstra weet dat wat hij bedenkt, zal werken.

"

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.