Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Shortlist Grote Poëzieprijs 2021: Paul Demets, Mattijs Deraedt, Bernke Klein Zandvoort, Liesbeth Lagemaat en Alfred Schaffer
0 Reacties
literatuur

Shortlist Grote Poëzieprijs 2021: Paul Demets, Mattijs Deraedt, Bernke Klein Zandvoort, Liesbeth Lagemaat en Alfred Schaffer

Nog vijf dichters dingen mee naar de Grote Poëzieprijs, die de beste Nederlandstalige bundel van het afgelopen jaar bekroont. In dit artikel vind je citaten uit de leesverslagen van de jury en verwijzingen naar onze recensies.

De Grote Poëzieprijs bekroont in 2021 de beste Nederlandstalige bundel van het afgelopen jaar met €25.000 en is (sinds 2019) de opvolger van de VSB Poëzieprijs als dé prijs voor de Nederlandstalige poëziebundel.

Voor deze editie zijn 107 bundels ingezonden. Onderstaande vijf werken vond de jury de beste.

‘De hazenklager’ van Paul Demets (De Bezige Bij)

Uit het juryverslag: “Op meesterlijke wijze heeft Paul Demets het begrip natuurlyriek gemoderniseerd en relevant gemaakt voor nu.”

Kurt De Boodt in de lage landen: “Als een Vlaamse Primitief opent Paul Demets vensters op de zintuiglijk te beleven werkelijkheid, van het zeer nabije tot de wereld achter de hoge horizon.”

Lees meer

‘De schaduw van wat zo graag in de zon was blijven staan’ van Mattijs Deraedt (Poëziecentrum)

Uit het juryverslag: deze “debuutbundel (...) is origineel, beeldend scherp en inhoudelijk spannend. (...) ook de frisheid van zijn beelden en zijn taalmuzikaliteit vallen op. (...) Een dichter treedt uit de schaduw.”

‘Veldwerk’ van Bernke Klein Zandvoort (Querido)

Uit het juryverslag: “Als het de taak van de kunst is om mensen beter te leren kijken, dan is de poëzie van Bernke Klein Zandvoort Kunst met een grote K. In Veldwerk toont zij zich een meester in de observatie.”

‘Vissenschild’ van Liesbeth Lagemaat (Wereldbibliotheek)

Uit het juryverslag: “Bombastisch, gedurfd, lyrisch en episch – maar alles in dienst van het verhaal van deze bundel. Lagemaats taal is grenzeloos en beheerst, toont plezier en vernuft. Bundels als Vissenschild van Liesbeth Lagemaat worden maar zelden geschreven.”

‘Wie was ik’ van Alfred Schaffer (De Bezige Bij)

Uit het juryverslag: “Aan deze oprechte en indringende zoektocht naar wie hij was en wie hij nu is, ligt het verlangen ten grondslag om niet langer vreemd te zijn, om te worden gezien. Wie was ik grijpt je bij de strot, sleept je mee, verruimt je blik en dwingt je dan weer verder te lezen.”

Laurens Ham in de lage landen over de recentste laureaat van de P.C. Hooft-prijs en de winnaar van de Herman de Coninck-prijs 2021: “In zijn vorige bundels verkent Alfred Schaffer identiteit als een bij uitstek politieke kwestie, maar in Wie was ik kiest hij voor een persoonlijke invalshoek, door de schijnwerper te richten op zijn eigen familieverleden.”

Lees meer

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.