Deel artikel

literatuur

Shortlist Boekenbon Literatuurprijs: Saskia De Coster, Tiemen Hiemstra, Roxane van Iperen, Richard Osinga en Jan Vantoortelboom

28 september 2023 4 min. leestijd

Vijf auteurs maken nog kans op de Boekenbon Literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek van het jaar. Hoewel ook non-fictie in aanmerking komt, staan er alleen romans op de shortlist. De uitreiking is op donderdag 9 november.

Bij de vijf laatste kanshebbers op de BoekenBon Literatuurprijs zijn drie mannen en twee vrouwen. Twee zijn Vlamingen, drie zijn Nederlander – al woont West-Vlaming Jan Vantoortelboom al jaren in Zeeland en is Groninger Tiemen Hiemstra na een korte periode in Leipzig teruggekeerd naar Antwerpen, waar hij studeerde.

Lees hieronder wat de jury in haar verslag noteerde en wat wij schreven over hun romans en over de jongste titels van Saskia De Coster, Roxane van Iperen en Richard Osinga – samen de shortlist van de BoekenBon Literatuurprijs 2023.

Saskia De Coster – ‘Net echt’ (Das Mag)

Uit het juryverslag: “De Coster gebruikt in Net echt haar pen als een zwierige narrenstok. Schipperend tussen fictie en autofictie deelt ze de lezer rake klappen uit.”

Uit onze recensie: “In Saskia De Costers tiende roman staat opnieuw een ontwricht gezin centraal. Het levendige huiskamerrealisme van Net echt heeft een tragische én een komische kant die De Coster harmonieus met elkaar verbindt in een geestige, genadeloze stijl.”

Lees onze bespreking hier

Tiemen Hiemstra – ‘W.’ (Das Mag)

Uit het juryverslag: “Met dit debuut ‘W.’ betoont Tiemen Hiemstra zich een onmiskenbaar literair talent.”

Uit onze recensie: “De debuutroman van Tiemen Hiemstra gaat over intense vriendschap, de vraag hoe goed je iemand ooit kunt kennen en een onmogelijke keuze.”

Lees hier onze bespreking en beluister de podcastaflevering van De Eerste Keer met Tiemen Hiemstra en Nele Van den Broeck.

Roxane van Iperen – ‘Dat beloof ik’ (Thomas Rap)

Uit het juryverslag: “In deze psychologisch doorwrochte roman wordt de lezer het gevoel van verantwoordelijkheid voor M stukje bij beetje opgedrongen. Het bewonderingswaardige is dat het boek de lezer ook in de wereld van alledag laat omkijken naar meisjes zoals M. Met ‘Dat beloof ik’ heeft Roxane van Iperen een belangrijke en noodzakelijke roman geschreven.”

Uit onze recensie: “In deze roman onderzoekt schrijver en opiniemaker Roxane van Iperen de dunne grens tussen intimiteit en afstandelijkheid, tussen slachtofferschap en daderschap in het leven van M., een twaalfjarig meisje dat langzaam vervaagt door het geweld om haar heen en in haarzelf.”

Lees de recensie hier.

Richard Osinga – ‘Munt’ (Wereldbibliotheek)

Uit het juryverslag: “Munt is meeslepend verteld, briljant opgebouwd, en vaak grappig. Munt is complex, ingenieus bedacht en uitstekend geschreven: een geweldig boek.”

Lees hier onze bespreking van Osinga’s vorige roman, Arc.

Jan Vantoortelboom – ‘Mauk’ (Atlas Contact)

Uit het juryverslag: “Mauk is een roman waar geen woord te veel in staat, met een soortelijk gewicht dat de bescheiden omvang van het boek ruimschoots overstijgt. Een kunstwerk dat na lezing nog lang blijft resoneren.”

Vantoortelbooms eerdere werk kwam aan bod in twee stukken die je hier vindt.

Uitreiking op 9 november

De Boekenbon Literatuurprijs is goed voor 50.000 euro en wordt jaarlijks toegekend door een jury van beroepslezers (recensenten, boekverkopers en docenten) uit Nederland en Vlaanderen.

De jury bestaat dit jaar uit: voorzitter Ingrid van Engelshoven (oud-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), Gerben de Bruijn (eigenaar boekhandel PostScriptum in Schiedam), Jeroen Dera (docent Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen), Hind Fraihi (journalist voor Apache en columnist voor De Tijd), Wim Oosterlinck (radiopresentator en host van podcast Drie boeken), Miriam Piters (docent Nederlands, recensent bij Tzum en Athenaeum) en Joyce Roodnat (columnist, journalist en literair recensent voor NRC).

Zij beoordeelde 493 ingezonden titels die verschenen tussen 1 juli 2022 en 30 juni 2023.

Op donderdag 9 november zal de auteur van één van die bijna vijfhonderd titels de Boekenbon Literatuurprijs mee naar huis nemen. Dan zal ook schrijver en columnist Bas Heijne zijn visie geven op het belang van literatuur in onze samenleving en de actualiteit in het letterenveld in het traditionele Boekenbon Betoog.

De Boekenbon Literatuurprijs is de opvolger van de AKO Literatuurprijs (later ECI en BookSpot Literatuurprijs). In 2022 werd hij gewonnen door Anjet Daanje voor Het lied van ooievaar en dromedaris. In 2021 ging de Prijs naar Wessel te Gussinklo voor Op weg naar De Hartz en in 2020 naar Oek de Jong voor Zwarte schuur.

Pieter

Pieter Coupé

eindredacteur de lage landen

Reacties

Reacties zijn gesloten.

Lees ook

		WP_Hook Object
(
    [callbacks] => Array
        (
            [10] => Array
                (
                    [00000000000007260000000000000000ywgc_custom_cart_product_image] => Array
                        (
                            [function] => Array
                                (
                                    [0] => YITH_YWGC_Cart_Checkout_Premium Object
                                        (
                                        )

                                    [1] => ywgc_custom_cart_product_image
                                )

                            [accepted_args] => 2
                        )

                    [spq_custom_data_cart_thumbnail] => Array
                        (
                            [function] => spq_custom_data_cart_thumbnail
                            [accepted_args] => 4
                        )

                )

        )

    [priorities:protected] => Array
        (
            [0] => 10
        )

    [iterations:WP_Hook:private] => Array
        (
        )

    [current_priority:WP_Hook:private] => Array
        (
        )

    [nesting_level:WP_Hook:private] => 0
    [doing_action:WP_Hook:private] => 
)