Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Schuchtere stappen en schermutselingen
0 Reacties
Voor abonnees
literatuur

Schuchtere stappen en schermutselingen

Rick Honings en Lotte Jensen schrijven voor het brede publiek over de 18de en 19de eeuw

Waren de Nederlandse literatoren tussen 1750 en 1900 Romantici en revolutionairen, zoals de titel van het boek van Rick Honings en Lotte Jensen laat uitschijnen? Niet echt, zo blijkt: daarvoor waren ze gewoon veel te nuchter.

Jantje zag eens pruimen hangen,
O! als eieren zo groot.
’t Scheen, dat Jantje wou gaan plukken,
schoon zijn vader ’t hem verbood.

Het zijn alom bekende verzen, het begin van ‘De pruimenboom’, een gedicht uit Hieronymus van Alphens bundel Proeve van kleine gedigten, verschenen in 1778. Vandaag is het oud en herinnert het aan een verre kindertijd, maar in zijn tijd was dit gedicht – waarin Jantje tot het besef komt dat hij maar beter het verbod van zijn vader kan opvolgen, waarna hij door diezelfde vader beloond wordt met een halve mand pruimen – radicaal nieuw. Geen enkele Nederlandse auteur had eerder poëzie geschreven waarin kinderen rechtstreeks werden aangesproken, en dit op een speelse en toegankelijke manier zoals Van Alphen dat deed. En met succes, want zijn gedigten kregen massaal navolging, waardoor hij vandaag gezien wordt als de grondlegger van een nieuw literair genre.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.