Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Schooltaal en thuistaal
0 Reacties
Voor abonnees

Schooltaal en thuistaal

(A. Hagen) Ons Erfdeel - 1985, nr 3, pp. 399-407

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Schooltaal wordt beschouwd als een formeel register, dat zich onderscheidt van de alledaagse omgangstaal. Door sommigen wordt gepleit om de thuistaal in het onderwijs een plaats te geven. Dit schept een aantal problemen, o.m. met het Fries, de inheemse talen van ex-koloniën, en de talen van arbeidsimmigranten. Daarnaast bestaat het oude probleem van de dialecten. Gebruik van dialect kan taalproblemen in het onderwijs veroorzaken, waardoor minder bevredigende schoolresultaten genoteerd worden. Een onderzoek in Kerkrade toonde aan dat dialect als contrastieve hulptaal aangewend kan worden. In Vlaanderen is op dit punt weinig onderzoek gedaan. Toch blijkt dat het dialect in de praktijk een interactionele functie heeft, zowel tussen leraren en leerlingen als tussen leerlingen onderling. Maar omdat de officiële taalpolitiek weinig consideratie heeft met het dialect, gaat men in Vlaanderen ook voorbij aan de didactische functie die het zou kunnen hebben.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.