Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Ronse, waar de taalgrens midden in de velden eindigt
0 Reacties
video De taalgrens, 60 jaar later
taal

Ronse, waar de taalgrens midden in de velden eindigt

Zorgt de taalgrens zestig jaar na haar ontstaan nog altijd voor spanning tussen Franstaligen en Nederlandstaligen in België? In vijf reportages zoeken de Waalse journalist Aubry Touriel en de Vlaamse videomaker Muriel Grégoire naar antwoorden bij bewoners en experts. In de tweede aflevering van De taalgrens, 60 jaar later trekken ze naar Ronse (Renaix), de grootste faciliteitengemeente van België. Daar zoeken ze een antwoord op de vraag: wat is een faciliteitengemeente precies? En hoe komt het dat de taalgrens hier abrupt stopt?

Ronse (Renaix) is de grootste faciliteitengemeente van België. Maar wat zijn faciliteitengemeenten precies? Zullen ze verdwijnen? In deze tweede aflevering van De taalgrens, 60 jaar later zoeken Aubry Touriel en Muriel Grégoire naar antwoorden.

https://www.youtube.com/embed/QxynnMmv0co

Op de markt in Ronse vraagt Touriel de lokale bevolking naar het concept van "faciliteitengemeente". Daarna maken hij en Grégoire een wandeling op het platteland langs de taalgrens, waar de koeien uiteraard tweetalig zijn. De wandeling leidt naar een door de Vlaamse Gemeenschap ontworpen fietspad, dat midden in de Waalse velden stopt. Het terrein was vroeger eigendom van de NMBS, tot het werd opgekocht door een landbouwer. Die weigerde om het fietspad verder door zijn veld te laten lopen. Het resultaat? De taalgrens loopt uit op een dood spoor.

Een videoreeks in vijf afleveringen

Bekijk ook de eerste aflevering van De taalgrens, 60 jaar later, waarin Touriel en Grégoire naar Geldenaken (Jodoigne) trekken, op zoek naar de oorsprong van de taalgrens.

De reeks De taalgrens, 60 jaar later kwam tot stand met steun van de Vlaamse Gemeenschap en de Fédération Wallonie-Bruxelles.

Reeks

De taalgrens, 60 jaar later

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.