Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Radna Fabias krijgt Herman de Coninckprijs voor ‘vitalistische vernieuwende woordkracht’
0 Reacties
literatuur

Radna Fabias krijgt Herman de Coninckprijs voor ‘vitalistische vernieuwende woordkracht’

Radna Fabias is met haar bundel Habitus (De Arbeiderspers, 2018) uitgeroepen tot laureaat van de Herman de Coninckprijs. De jury noemt haar een ‘schitterend talent, dat een vitalistische vernieuwende woordkracht toont’. Eerder won Fabias met haar debuut al de C. Buddingh’-prijs en de Awater Poëzieprijs 2018. Ze is ook genomineerd voor de Grote Poëzieprijs 2019. Piet Gerbrandy omschreef Habitus in Ons Erfdeel als een overrompelend boek’. Lees zijn recensie in dit artikel.

Het gebeurt niet vaak dat critici een poëziedebuut unaniem tot meesterwerk uitroepen, maar dat is wat in 2018 gebeurde met Habitus van Radna Fabias. De zegetocht die toen begon, leidt nu tot een bekroning met de Herman de Coninckprijs en kan in juni zelfs nog een vervolg krijgen: Fabias maakt nog kans op de Grote Poëzie Prijs (opvolger van VSB Poëzieprijs), die tijdens Poetry International wordt uitgereikt.

De jury van de Herman de Coninckprijs zag bij alle genomineerde dichters “een bezorgdheid over de maatschappij waarin wij nu leven”. Toch sprong één bundel er duidelijk uit: Habitus van Radna Fabias. Zij is “een talent dat dicht met swingende, dwingende ritmiek, dat herhalingen inzet om subtiel vragen te stellen, en dat zich buiten alle grenzen wurmt”.

In Habitus vertelt Fabias “het verhaal van de wankele nieuwkomer die zich stoer moet aanpassen en zich bijna lichamelijk verwondert. Het verhaal van hoe bevreemdend het gewone van de gemeenschap kan zijn, hoe ongewoon het is om daar middenin te staan terwijl je je misschien wezenlijk anders voelt, met een mix van stemmen in je hoofd.” Lees hier het volledige juryverslag.

Uit Habitus van Fabias is het gedicht ‘Ik zoek je in de stad’ geselecteerd en gedrukt op een poster (oplage: 4.000 exemplaren). Vanaf vrijdag 22 maart is de poster in 160 boekhandels gratis verkrijgbaar. Lees hier ‘Ik zoek je in de stad’.

Teder en keihard

Fabias (1983), afkomstig uit Curaçao, studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en schreef al jaren poëzie, maar heeft gewacht met publiceren totdat haar werk echt goed was. Habitus kwam er nadat iemand van uitgeverij De Arbeiderspers het gedicht had opgemerkt waarmee zij in 2016 de poëzieprijs van de stad Oostende had gewonnen.

Dat was een sterk staaltje literaire scouting: in mei 2018 ontving Fabias voor Habitus de C. Buddingh’-prijs en eind vorig jaar kwam daar de Awater Poëzieprijs bij. Daarnaast kreeg ze ook één van de drie C.C.S. Crone Stipendia 2018 voor beloftevolle Utrechtse auteurs. Fabias was ook genomineerd voor de Eline van Haarenprijs (die uiteindelijk naar Mieke van Zonnenveld ging voor Leger).

Piet Gerbrandy was in Ons Erfdeel 3/2018 vol lof over Habitus. Volgens hem is de bundel “volkomen terecht binnengehaald als een rijp en overrompelend boek”:

Fabias is een betrokken waarnemer, die er tegelijk in slaagt zich te laten vervoeren en daarbij de lezer mee te slepen, én een kritische distantie te behouden. Het werk is lyrisch, retorisch effectief, afwisselend teder en keihard, en hier en daar ook heel grappig.

(...)

Habitus is dus een door en door politiek project, en wat dat aangaat past Fabias in een nieuwe stroming van jonge, zelfbewuste, “zwarte” dichters die zich expliciet uitlaten over maatschappelijke misstanden als racisme en seksisme, zoals Simone Atangana Bekono (Hoe de eerste vonken zichtbaar werden, Lebowski, 2017) en Dean Bowen (Bokman, Jurgen Maas, 2018). Het werd hoog tijd dat dergelijke thema’s in de Nederlandstalige poëzie aan de orde kwamen. Maar dat is niet de enige reden waarom Habitus moet worden omarmd (al zou het op zichzelf een legitieme motivatie kunnen zijn). Nee, het zijn de vaart en ritmiek, de rijkdom aan beelden en de subtiliteit van de visie op het menselijke bestaan die maken dat dit grote poëzie is.

Lees hier de volledige recensie van Gerbrandy, en bekijk hieronder een video van op de Nacht van de Poëzie, waarin Radna Fabias een reeks gedichten voordraagt.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.