Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Presentatie ‘de lage landen’ op 8/3: De temperatuur van de literatuur
0 Reacties
© Stijn Felix
© Stijn Felix © Stijn Felix
evenement
literatuur

Presentatie ‘de lage landen’ op 8/3: De temperatuur van de literatuur

Hoe staan de Nederlandstalige letteren ervoor anno 2024? Dat onderzoeken we in het februarinummer van de lage landen, met als thema ‘De temperatuur van de literatuur’. Op vrijdagmiddag 8 maart presenteren we dit nummer in samenwerking met deBuren tijdens het boekenfestival FAAR in Oostende. De toegang is gratis, inschrijven kan hier.

Als het vandaag over het boekenvak gaat, valt al snel het woord crisis. ‘Wie wil ons nog’, zucht de schrijver. Ook de uitgever, de bibliothecaris en de lezer zoeken een nieuwe rol in een snel veranderende sector. Daarom peilt de lage landen in haar eerste nummer van 2024 de temperatuur van de literatuur.

Maxim Februari opent het themadossier met een stuk over de status van de schrijver. Welke rol krijgt die nog in onze samenleving? Thomas Heerma van Voss volgt dan weer het spoor van drie van zijn oudere titels naar de uitverkoop. Wat zegt die gang naar de ramsj over het boekenvak vandaag?

In andere stukken onderzoeken we hoe de bibliotheek terug is van weggeweest, hoe uitgeverijen zich sterk proberen te houden in turbulente tijden en hoe auteurs het vak steeds vaker leren in een schrijversopleiding.

En wat met jammerklachten als ‘de jongste generatie leest niet meer!’ of ‘De roman is dood!’? Misschien lezen we wel meer dan ooit, maar lezen we gewoon anders.

Ook daarover gaat het in ons nieuwe nummer. Vanuit het perspectief van de belangrijkste spelers overschouwt de lage landen zo het literaire veld in Nederland en Vlaanderen.

Programma

We presenteren ‘De temperatuur van de literatuur’ op vrijdag 8 maart in Oostende, tijdens het non-fictieboekenfestival FAAR in Oostende, in samenwerking met deBuren.

Moderator Ruth Joos gaat met Maxim Februari dieper in op zijn stuk over het gezag van de schrijver anno nu. De andere sprekers haken aan en delen hun perspectieven over het verhaal van Februari en de andere artikelen in het tijdschrift. Dit zijn de overige panelleden:

Matthijs de Ridder (schrijver en voorzitter van de Vlaamse Auteurs Vereniging)

Barbara Geenen (vertegenwoordiger in Vlaanderen van Nederlandse literaire uitgeverijen)

Roel van den Sigtenhorst (directeur van de Brusselse bibliotheek Muntpunt, voordien verbonden aan de Openbare Bibliotheek Amsterdam).

Afspraak op vrijdag 8 maart van 17 tot 18 uur in zaal Kleine Post in cultuurcentrum De Grote Post (Hendrik Serruyslaan 18A, Oostende). De toegang is gratis, reserveer HIER je plek.

De presentatie van ons literatuurnummer maakt deel van een Vlaams-Nederlandse sectordag voor het letterenveld, ook ‘De temperatuur van de literatuur’ genaamd. Die dag wordt georganiseerd door deBuren, in samenwerking met de Brakke Grond en en de lage landen.
Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.