Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Presentatie ‘de lage landen’ op 30/11: hoe bevrijd is onze seksualiteit?
0 Reacties
© Stijn Felix
© Stijn Felix © Stijn Felix
evenement
samenleving

Presentatie ‘de lage landen’ op 30/11: hoe bevrijd is onze seksualiteit?

Volgens de één zijn we preutser geworden, de ander vindt juist dat we leven in tijden van platvloerse seksualisering. Op donderdag 30 november om 19.30 uur organiseren we bij deBuren in Brussel een avond over seks, cultuur en samenleving in Vlaanderen en Nederland naar aanleiding van het novembernummer van de lage landen. De toegang is gratis, inschrijven kan hier.

De woelige sixties en seventies waren de jaren van de seksuele bevrijding: alles kon, alles mocht en alles gebeurde. Vaak waren Vlaanderen en Nederland daarin voorlopers. In het novembernummer van de lage landen maken we de balans op: hoe bevrijd is onze seksualiteit anno 2023?

In dat nummer onderzoekt een aantal auteurs hoe onze kijk op seksualiteit is veranderd tussen 1945 en vandaag. Welke plaats nam en neemt seksualiteit in onze samenleving in? Welk aanzien krijgt ze in het dagelijkse leven? In welke wetten wordt ze gegoten? Hoe verschillen die van de rest van Europa? Waar gaan de ontwikkelingen in Vlaanderen en Nederland gelijk op en waar lopen ze uiteen?

Die kwesties komen tijdens deze avond ook aan de orde in twee gesprekken tussen auteurs die meewerkten aan het novembernummer van de Lage Landen. Rode draad is daarbij telkens de vraag: hoe bevrijd is onze seksualiteit?

Programma

Voor het eerste gesprek nemen historica Magaly Rodríguez García en auteur, columniste en radiopresentatrice Heleen Debruyne plaats op het podium van deBuren. Rodríguez García schreef een stuk over de geschiedenis van prostitutie in de Lage Landen, Het artikel van Heleen Debruyne gaat over de complexe relatie tussen feminisme en pornografie.

Vervolgens gaan emeritus-hoogleraar genderstudies Maaike Meijer en schrijver en criticus Maria Vlaar in gesprek over de vraag in hoeverre de kunsten anno 2023 nog altijd gedomineerd worden door een mannelijke blik op erotiek en seksualiteit. Voor de lage landen schreef Maaike Meijer een stuk getiteld ‘Zonder mannetje: lesbische seks in de Nederlandse literatuur’, Maria Vlaar buigt zich in haar bijdrage over het gebrek aan erotisch mannelijk naakt in de kunst.

Journalist Lode Delputte modereert de gesprekken.

Na afloop praten we na bij een drankje en is er gelegenheid het nieuwe nummer van de lage landen aan te schaffen.

Afspraak op donderdag 30 november om 19.30 uur bij deBuren (Leopoldstraat 6, 1000 Brussel). De toegang is gratis, reserveer HIER je plek.

Lees HIER het dossier ‘Hoe bevrijd is onze seksualiteit?’ en ontdek HIER het volledige novembernummer van de lage landen.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.