Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Perspectieven voor de Neerlandistiek in Noord-Frankrijk
0 Reacties
Voor abonnees

Perspectieven voor de Neerlandistiek in Noord-Frankrijk

(G. van de Louw) Ons Erfdeel - 1991, nr 3, pp. 347-353

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Wat de positie van de neerlandistiek in Noord-Frankrijk betreft, is vooral de figuur van Walter Thys, hoogleraar aan de universiteit van Rijsel, zeer bepalend geweest. Hij heeft de neerlandistiek zo geherstructureerd dat het, op researchwerk na, compleet genoemd kan worden. Er valt echter nog steeds veel te doen. Ten eerste omdat Noord-Frankrijk een uitgestrekt gebied is; ten tweede omdat er een nieuwe fase is ingetreden: het Nederlands wordt niet meer aangeboden als zuiver cultureel studieobject, maar er wordt nu ook een grote vaardigheid in mondelinge en schriftelijke taalbeheersing vereist. De oprichting van een researchcentrum aan de universiteit van Rijsel III is ongetwijfeld een stap in de goede richting: de bundeling van de krachten en een sterk Centre d'Etudes Néerlandaises zijn volgens de auteur noodzakelijke condities om het Nederlands in Noord-Frankrijk een plaats te geven. Dat veronderstelt een grote financiële inzet vanuit diverse hoeken, een beter gebruik van de middelen en een grotere doelgerichtheid van de Nederlandse en de Belgische overheid.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.