Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Op zoek naar andere werelden. Het achttiende Colloquium Neerlandicum in Antwerpen
0 Reacties
Voor abonnees
taal

Op zoek naar andere werelden. Het achttiende Colloquium Neerlandicum in Antwerpen

(Pieter Coupé) Ons Erfdeel - 2012, nr 4, pp. 191-193

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Het Nederlands is niet zo'n kleine taal als velen denken. Dat zei Vlaams minister-president Kris Peeters bij de opening van het achttiende Colloquium Neerlandicum, het driejaarlijkse congres van de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN) dat van 27 tot 31 augustus 2012 plaatsvond aan de Universiteit Antwerpen en waar een driehonderdtal neerlandici uit de hele wereld bijeenkwamen. Peeters wees onder meer op de 15.000 studenten Nederlands wereldwijd, en op het feit dat het Nederlands in de top tien staat van de meest gebruikte talen op het internet. De spreker na hem, schrijver Geert van Istendael, zag het anders. Hij noemde de Nederlandse cultuur marginaal in de wereld, maar vond die marginaliteit juist een goede zaak: het is een handige positie van waaruit men kan werken. Deze verschillende visies tijdens de opening bleken een goede voorbode van de diversiteit aan stemmen die klonken tijdens het hele colloquium. Dat hoefde niet te verwonderen: het congresthema Andere werelden was een expliciete uitnodiging om de deuren van de neerlandistiek wijd open te gooien en de zaken anders te bekijken.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.