Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Duinkerke krijgt een tweetalige Nederlands-Franse kleuterklas
0 Reacties
De Franse Nederlanden
taal

Duinkerke krijgt een tweetalige Nederlands-Franse kleuterklas

Duinkerke start met een tweetalige klas

Op 1 september 2019 gaat in Duinkerke een interessant experiment van start. Op die datum opent in deze Noord-Franse kuststad een kleuterklas waar de onderwijstaal de helft van de tijd Nederlands en de andere helft Frans zal zijn.

De klas zal gevestigd zijn in de Savaryschool in Rosendael. Het is een vrij uniek project waar de stad Duinkerke ruim een jaar aan heeft gewerkt, samen met l’éducation nationale, het Franse ministerie van Onderwijs. Enkel in de buurt van Straatsburg bestaan er vergelijkbare projecten, maar dan voor Frans en Duits.

Het project begint met de allerjongsten, kinderen van twee tot drie jaar die in de eerste kleuterklas (première école maternelle) de eerste stapjes zetten in hun schoolloopbaan. Zij zullen begin september opgevangen worden door twee personen, een leerkracht en een begeleidster (ATSEM). De leerkracht werd inmiddels al aangeworven. Het is een Franse mevrouw die vele jaren in Brussel heeft gewerkt. Zij spreekt uiteraard behoorlijk Nederlands. De tweede persoon moet binnenkort aangeduid worden. Of die ook tweetalig zal zijn, is nog niet zeker. Anne-Sophie Benoît, directrice de l’enfance in Duinkerke, wist te zeggen dat de selectie nog bezig is, maar dat het erg moeilijk is om voor dat niveau een tweetalige persoon te vinden. De leerkracht wordt betaald door het Franse ministerie, de begeleider door de stad.

Anne-Sophie Benoît maakte zich ook sterk dat er zeker een vijfentwintigtal kindjes hun onderwijs in deze klas zullen beginnen. Vermoedelijk, maar dat is nog niet helemaal zeker, zullen de lessen op maandag en dinsdag in het Nederlands worden gegeven, de andere dagen in het Frans. Alle kinderen komen uit de directe omgeving van de school.

Het is de bedoeling dat er volgend schooljaar een nieuwe leerkracht wordt aangeworven om de leerlingen in het tweede schooljaar hetzelfde systeem te kunnen aanbieden. Uiteindelijk wil men er zo voor zorgen dat dit tweetalig onderwijs gedurende de hele lagere schoolopleiding kan worden aangeboden. De leerlingen van Alain-Savaryschool kunnen daarna naar het nabijgelegen Collège Paul-Machy waar vandaag al lessen Nederlands op het programma staan. Men heeft nu al beslist dat men zeker gedurende vier jaar met dit systeem zal doorgaan. Daarna volgt een evaluatie.

De onderwijstaal is het Standaard-nederlands

Er moet nog heel veel werk verzet worden voor op 1 september deze tweetalige klas van start zal kunnen gaan. Begin juni is er een eerste contact met de geïnteresseerde ouders. Er is zeker geen gebrek aan belangstelling, vertelde mevrouw Benoît. Er zijn verschillende redenen waarom ouders dit onderwijs voor hun kindjes kiezen. Er is de nabijheid van Vlaanderen, er is de overtuiging dat kennis van het Nederlands een belangrijke troef kan zijn voor de kinderen en er zijn uiteraard ook culturele redenen om voor het Nederlands te kiezen. Mevrouw Benoît stelde ook heel duidelijk dat de onderwijstaal het Standaardnederlands zal zijn.

1 september 2019 wordt een spannende dag in Duinkerke. Spannend voor de kleine kinderen die voor het eerst naar school zullen gaan en daar onmiddellijk in contact zullen komen met een vreemde taal. Spannend voor de ouders die hopen dat ze de juiste beslissing hebben genomen en ook erg spannend voor de directie en leerkrachten die aan het begin staan van een hopelijk succesvol experiment.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.