Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

ONWANKELBARE THEATRALE VERBEELDING. Leven en werk van Tone Brulin
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

ONWANKELBARE THEATRALE VERBEELDING. Leven en werk van Tone Brulin

(Erwin Jans) ONS ERFDEEL – 2016, NR 2, PP. 94-101

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Hoe in enkele pagina’s een portret te maken van een man wiens engagement met het theater over zeventig jaar en over vier werelddelen verspreid ligt? Het is niet velen gegeven, maar Tone Brulin (artiestennaam van Antoon van den Eynde) wordt in 2016 negentig. Bij een jonge generatie doet zijn naam waarschijnlijk nauwelijks een belletje rinkelen. Een oudere generatie herinnert zich hem wellicht vooral als een theatermaker die veel in het buitenland heeft gewerkt. Het Vlaamse theatergeheugen is erg kort en een degelijke Vlaamse theatergeschiedenis bestaat nog altijd niet. En dat is jammer, want Tone Brulin is een van de fascinerendste en veelzijdigste Vlaamse theatermakers van na de Tweede Werelddoorlog. Hij was regisseur, acteur, schrijver en scenograaf. Zijn theater is een tocht geweest op de zenuwen van een nerveuze tijd in een steeds verder globaliserende wereld. Het draagt de zichtbare sporen van de belangrijkste maatschappelijke en artistieke ontwikkelingen sinds 1945, niet alleen nationaal, maar ook en vooral internationaal.

"

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.