Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Ontsnappen aan de zuigende klei. ‘De onverwachte rijkdom van Altena’ van Jan van Mersbergen
0 Reacties
Voor abonnees
literatuur

Ontsnappen aan de zuigende klei. ‘De onverwachte rijkdom van Altena’ van Jan van Mersbergen

Jan van Mersbergen speelt in zijn nieuwste roman De onverwachte rijkdom van Altena met de mogelijkheden die het biedt als je taal en werkelijkheid naar je hand durft te zetten.

“Er staat een Chinees voor de cafetaria.” Zo luidt de eerste zin van Jan van Mersbergens nieuwste roman, De onverwachte rijkdom van Altena. Misschien komt het door de hoofdstuktitel die erboven staat – ‘1 horizontaal: Beloning van de portier’ – dat de korte openingszin van Nooit meer slapen van W.F. Hermans zich ook direct opdringt: “De portier is een invalide.” De portier van Hermans bleek blind, de Chinees van Van Mersbergen blijkt een Japanner. Maar waar Hermans speelt met onvermogen, de onbetrouwbaarheid van taal en de onmogelijkheid om de werkelijkheid te kennen, speelt Van Mersbergen in De onverwachte rijkdom van Altena met het tegenovergestelde: de mogelijkheden die het biedt als je taal en werkelijkheid naar je hand durft te zetten.

Ik-verteller Mar (kort voor Marlies) zit op een besneeuwde berg in de Franse Alpen, in Chamrousse om precies te zijn, een skistation. Ze durft de berg niet verder op, dus drinkt ze wijntjes aan een picknicktafel op een terras, praat tegen een “je” die iedereen zou kunnen zijn en lost ondertussen een cryptogram op. Ze houdt van taalspelletjes waarin het gaat om betekenis, zo zegt ze: “Taal lijkt altijd helder en eenduidig maar een simpel cryptogram geeft al aan dat woorden geen houvast geven. Ze kunnen van alles betekenen.”

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.