Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Onthutsend en voorspelbaar. Geert Maks reis door de twintigste eeuw van Europa
0 Reacties
Voor abonnees

Onthutsend en voorspelbaar. Geert Maks reis door de twintigste eeuw van Europa

(Marnix Beyen) Ons Erfdeel - 2005, nr 2, pp. 191-201

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Hoe slaagt Geert Mak erin geschiedenis zo aantrekkelijk te maken terwijl professionele historici dat maar niet lukt? Aan de hand van Maks boek “In Europa” probeert Marnix Beyen deze vraag te beantwoorden. Men zou kunnen denken dat Mak geen bronnen gebruikt en niet objectief is, en daardoor aantrekkelijker kan schrijven. Dat klopt echter niet: Mak doet wel degelijk aan bronnenonderzoek, al is dat van een andere aard dan het traditionele. En historici hebben het concept van objectiviteit intussen zo ver opgerekt dat Mak daar perfect binnen past. Toch zondigt Mak tegen één van de basisregels van de geschiedkunde: de regel dat geschiedschrijving nooit voorspelbaar mag zijn. Ondanks alles past Mak de geschiedenis immers in in zijn eigen moraliserende Grote Verhaal: het verhaal van een onschuld die in de eerste helft van de twintigste eeuw verloren ging en die men in de tweede helft vergeefs probeerde te herstellen. In een naschrift bij dit artikel ziet Beyen eenzelfde paradox in Maks pamflet “Gedoemd tot kwetsbaarheid”. Enerzijds roept hij zijn landgenoten op hun eigen kwetsbaarheid te tonen en daar ook naar te leven, maar anderzijds pleit hij voor een geschiedbeeld dat zonder meer viriel is

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.