Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Onderwijs van het Nederlands of van het Vlaams?
0 Reacties
Voor abonnees
De Franse Nederlanden
taal

Onderwijs van het Nederlands of van het Vlaams?

Omtrent de eenheid van een taal en de verscheidenheid van haar gebruik

In het noorden van Frankrijk woedt al enige tijd een polemiek over het gebruik van het Vlaams in het onderwijs. Dorian Cumps, die belast is met een inspectieopdracht van het onderwijs van het Nederlands in Frankrijk, neemt een pragmatisch standpunt in en toont in zijn artikel aan dat het mogelijk is om bij wijze van toenadering enkele aspecten van het Vlaams in een reeks Nederlandse lessen te integreren.

Toen de Hoofdinspectie van het Onderwijs mij drie jaar geleden de opdracht gaf het onderwijs van het Nederlands in Frankrijk te volgen, was een van de eerste taken waarmee ik geconfronteerd werd het formuleren van een gepast antwoord op een aanvraag tot erkenning van het onderwijs van het Vlaams door het Duinkerkse parlementslid Jean-Pierre Decool. Deze politicus interpelleerde het Ministerie regelmatig aangaande deze kwestie; volgens de decaan van de werkgroep levende talen op de inspectie had Nationale Opvoeding steeds de voorkeur gegeven aan het onderwijs van het Nederlands; men had er evenwel mee ingestemd om bij wijze van experiment vanaf het schooljaar 2007-2008 het West-Vlaams aan enkele basisscholen in Frans-Vlaanderen te onderwijzen.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.