Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

NIKS MIS MET VREDE, LIEFDE EN BEGRIP. Levenskunstenaar Wim Opbrouck
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

NIKS MIS MET VREDE, LIEFDE EN BEGRIP. Levenskunstenaar Wim Opbrouck

(Jos Nijhof) Ons Erfdeel – 2015, nr 3, pp. 32-40

Dit is een artikel uit ons papieren archief

In het jaar dat NTGent zijn vijftigste verjaardag viert, heeft Wim Opbrouck bekendgemaakt dat hij na vijf jaar stopt als artistiek leider van het gezelschap. Hij geeft de fakkel door aan Johan Simons, die NTGent ook al leidde van 2005 tot 2010. In dit artikel maakt Jos Nijhof de balans op van Opbroucks vijf jaar bij NTGent én schetst hij een portret van Opbrouck, “een gulzige alleskunner die niet alleen acteert en regisseert, maar die daarnaast componeert, zingt, danst en verschillende muziekinstrumenten bespeelt”.

“Al doen we hem en zijn reputatie daarmee tekort”, schrijft Nijhof ook, “op een argeloze Nederlander komt de in het West-Vlaamse Harelbeke geboren Opbrouck (…) over als een op-en-top Vlaming, iemand met blaasorkesten, kermiskoersen en Mariaprocessies in zijn DNA”.

Nijhof schrijft ook: “Wim Opbrouck is waarschijnlijk niet degene die de annalen in zal gaan als de gezichtsbepalende roerganger van die vijf decennia NTGent, al waren de (co)producties van de afgelopen vijf jaar grotendeels succesnummers. Zijn leiderschap van de Gentse kunsttempel was kort, en vooral: zijn betrokkenheid bij het stadsgezelschap moest concurreren met zijn individuele veelzijdigheid en de voortdurende hunkering zijn vleugels uit te slaan naar ongeveer alle disciplines binnen de podiumkunsten en daarbuiten.”

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.