Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Nicasius Ellebodius van Kassel, kanunnik van Esztergom
0 Reacties
Voor abonnees

Nicasius Ellebodius van Kassel, kanunnik van Esztergom

(A.L.I. Sivirsky) De Franse Nederlanden - Les Pays-Bas Français - 1976, nr 1, pp. 41-54

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Volgens de Matricule van de universiteit van Leuven heette Nicasius Ellebodius oorspronkelijk Helbault. Hij werd in 1535 te Kassel geboren. In 1558 vestigde hij zich als leraar aan de kapittelschool van Nagyszombat. Daar werd hij, hoewel hij geen priester was, in 1560 tot kanunnik benoemd. Toen in 1561 de Jezuïeten deze school overnamen vertrok Ellebodius naar Padua. Maar in 1571 keerde hij naar Hongarije terug. Tot aan zijn dood in 1577 had Ellebodius vrij veel contact met de belangrijkste Hongaarse geleerden en ook met Vlamingen die in Hongarije verbleven zoals de jurist Hugo Blotius, de botanicus Carolus Clusius en de dichter Charles Utenhove. In 1575 bezocht hij voor het laatst zijn geboorteland.

Si l'on en croit le Matricule de l'Université de Louvain, Nicasius Ellebodius s'appelait originellement Helbault. Né à Cassel en 1535, il se fixa en 1558, en qualité de professeur, à l'école capitulaire de Nagyszombat. Bien que n'étant pas prêtre, il y fut nommé chanoine en 1560. Quand les Jésuites reprirent cette école en 1561, Ellebodius partit pour Padoue. Mais en 1571, il retourna en Hongrie. Jusqu'a sa mort, survenue en 1577, Ellebodius entretint des contacts assez etroits avec l'élite intellectuelle hongroise ainsi qu'avec les Flamands fixés en Hongrie, comme le juriste Hugo Blotius, le botaniste Carolus Clusius et le poète Charles Utenhove. C'est en 1575 qu'il visita pour la dernière fois son pays natal.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.