Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Nederland en zijn islam
0 Reacties
Voor abonnees

Nederland en zijn islam

(Dick Douwes) Ons Erfdeel - 2006, nr 2, pp. 163-169

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

De islam is sinds het begin van de jaren 1990 onderwerp van debat in Nederland. De kritiek op de cultuur en de religie van moslims groeide. Het debat vertoont een paradox: aan de ene kant stelt men dat religieuze waarden een ballast kunnen vormen voor integratie, maar aan de andere kant beschouwt men de dragers van religieuze autoriteit — de imams — als gesprekspartners in de moslimgemeenschap. Toch is de rol van imams in hun gemeenschap beperkt: de islamitische religieuze organisatie is in de regel diffuus en niet te vergelijken met de sterk gestructureerde Kerk. Bovendien blijven mensen zichzelf vaak als moslim beschouwen ook als ze niet (meer) deelnemen aan het religieuze leven. Binnen de moslimgemeenschap is er dus een breed scala van gelovigen tot ongelovigen. Ze blijven zich wel allemaal moslim noemen. Daar zitten radicalen bij. Maar dat zijn en blijven uitzonderingen. Al voelen zij zich mogelijk gesterkt door de soms botte Nederlandse kritiek op de islam.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.