Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Na de bevrijding snakte Nederland naar normaliteit én verandering
2 Reacties
© Algemeen Hollands Fotopersbureau / Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis Amsterdam
© Algemeen Hollands Fotopersbureau / Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis Amsterdam © Algemeen Hollands Fotopersbureau / Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis Amsterdam
Voor abonnees
geschiedenis

Na de bevrijding snakte Nederland naar normaliteit én verandering

In de ruime Nederlandse media-aandacht voor vijfenzeventig jaar bevrijding is er vaak een directe link tussen het einde van de Duitse bezetting en de totstandkoming van de democratische maatschappij die we nu kennen. Maar in 1945 was die vrije samenleving lang niet zo vanzelfsprekend: onzekerheid en wanorde kenmerkten het land. Het zou nog een aantal jaren duren voor de Nederlander weer grip kreeg op de wereld om zich heen.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

JefVanStaeyen

Ik moest wel even lachen toen ik die PvdA-affiche uit 1948 zag: Nederland lichtpunt in een duistere wereld.
Het moge merkwaardig heten dat België zovele inspanningen heeft gedaan om het autowegennet te verlichten, gelegen als het land is tussen "een lichtpunt in een duistere wereld" en "le phare de l'Humanité".

JefVanStaeyen

Dit is een zeer boeiend artikel.
Ik hoop van harte dat we het binnenkort ook op papier, in het tijdschrift de lage landen mogen ontvangen, zodat we het met des te meer aandacht en plezier kunnen lezen.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.