Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Marnix Gijsen en Floris Couteele, een verbroken vriendschap
0 Reacties
Voor abonnees

Marnix Gijsen en Floris Couteele, een verbroken vriendschap

(Wilfried Vandaele) Ons Erfdeel - 1987, nr 3, pp. 383-388

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Een belangrijke factor in het leven en schrijverschap van Marnix Gijsen is zijn vriendschap met Floris Couteele. Deze laatste leidde de jonge Jan-Albert Goris binnen in de wereld van de klassieke schoonheid en van de kunst, adviseerde hem aan de universiteit te studeren, en zette hem ertoe aan te gaan schrijven. Geleidelijkaan nam Marnix Gijsen steeds meer afstand van hem, om zijn intellectuele onafhankelijkheid te kunnen behouden. Couteele van zijn kant trok als Vlaams-radicaal Gijsens integriteit in twijfel toen die professor werd. Die twijfel evolueerde tot vijandschap toen Gijsen zich steeds minder radicaal ging opstellen. Couteele heeft tenslotte partij gekozen tegen Gijsen, en het kwam niet meer tot een verzoening.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.