Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Marion Bloem ontvangt de Constantijn Huygens-prijs
1 Reacties
© Ivan Wolffers / De Arbeiderspers
© Ivan Wolffers / De Arbeiderspers © Ivan Wolffers / De Arbeiderspers
literatuur

Marion Bloem ontvangt de Constantijn Huygens-prijs

De schrijver, bekend van onder andere ‘Geen gewoon Indisch meisje’ en ‘Indo’, ontvangt de prijs voor haar gehele oeuvre.

De Constantijn Huygens-prijs gaat dit jaar naar Marion Bloem (1952). De schrijver, filmmaker en beeldend kunstenaar ontvangt de onderscheiding voor haar volledige oeuvre van romans, verhalen en gedichten.

Bloem debuteerde in 1976; haar grote doorbraak volgde zeven jaar later met de roman Geen gewoon Indisch meisje. Haar recentste werk, Indo. Een persoonlijke geschiedenis over identiteit, verscheen in 2020 bij De Arbeiderspers. In januari zal haar nieuwste boek Meisjes uit het dorp verschijnen.

Een constante in Bloems oeuvre is de relatie tussen Indonesië, de voormalige kolonie Nederlands-Indië en Nederland. “De meeste Nederlanders weten nog steeds niet waarom tussen 1945 en 1965 ruim driehonderdduizend Indische Nederlanders naar Nederland zijn gevlucht”, zegt de auteur in een interview in De Volkskrant. “Inmiddels zijn we met 1,2 miljoen nazaten.”

Marion Bloem ontvangt een bedrag van € 12.000. In de jury zaten Jeroen Dera, Rashif El Kaoui, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Mathijs Sanders, Jeannette Smit en Sarah Vankersschaever. De feestelijke uitreiking vindt plaats op zondag 12 februari 2023 in den Haag, tijdens het internationaal literatuurfestival Writers Unlimited / Winternachten.

De Constantijn Huygens-prijs is een initiatief van de Jan Campert-stichting. Naast de oeuvreprijs worden jaarlijks drie andere Haagse literatuurprijzen uitgereikt: de F. Bordewijk-prijs, de Jan Campert-prijs en de J. Greshoff-prijs.

Lees onze bespreking van Geen gewoon Indisch meisje.

Haagse literatuurprijzen

In dezelfde beweging als de bekendmaking van Constantijn Huygens-prijs zijn ook de winnaars genoemd van de F. Bordewijk-prijs, de Jan Campert-prijs en de J. Greshoff-prijs.

Aan Donald Niedekker (1963) is voor Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost de F. Bordewijk-prijs toegekend. Via een naamloze verteller benadert Niedekker in deze roman de poolexpeditie van de beroemde Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz. De jury looft zijn “zinderende ode aan de taal en de geschiedenis, die tegelijkertijd geraffineerd een licht werpt op de tijd waarin wij leven.”

Lees onze bespreking

Dominique De Groen (1991) ontvangt voor haar vierde poëziebundel Slangen de Jan Campert-prijs. “De Groen observeert als een havik”, schrijft de jury, die erkent dat de thema’s die De Groen behandelt – klimaat, ongelijkheid en kapitalisme – onze aandacht verdienen.

Lees onze beschouwing van De Groens drie eerste bundels

De tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs voor essays gaat tot slot naar filosoof Marjan Slob (1964). Met De lege hemel schreef ze volgens de jury “een levendig en erudiet essay over een van de grote kwesties van deze tijd: eenzaamheid. Zij put daarvoor uit een rijk arsenaal van wetenschappelijke, wijsgerige en literaire teksten.”

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.