Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

‘Magister X' en ‘De Triomfeerende Min': Alamire ontsluit de schatten uit ons muzikaal verleden
0 Reacties
Voor abonnees

‘Magister X' en ‘De Triomfeerende Min': Alamire ontsluit de schatten uit ons muzikaal verleden

(Ignace Bossuyt) Ons Erfdeel - 1997, nr 3, pp. 448-450

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Onder de wat eigenzinnige, maar zoetgevooisde naam Alamire was omstreeks 1500 aan het hof van landvoogdes Margaretha van Oostenrijk een muziekkopiist werkzaam, in wiens scriptorium meer dan vijftig met oogverblindende miniaturen verluchte manuscripten met eigentijds polyfoon repertoire werden vervaardigd. Als bij wonder zijn ze nagenoeg allemaal bewaard gebleven. Hij werd geboren als Petrus Imhoff of Vanden Hove, maar zijn faam blijft verbonden aan zijn muzikale naam Alamire. Sedert ongeveer een decenium weerklinkt deze naam steeds frequenter en steeds (wel)luide(nde)r in de Vlaamse en internationale muziekwereld, dankzij de activiteiten van de muziekuitgeverij Alamire, gevestigd in het Limburgse Peer en met bezieling geleid door de musicoloog Herman Baeten. Ook de Alamire Foundation, het Internationaal Centrum voor de wetenschappelijke studie van de muziek uit de Lage Landen geeft blijk van grote activiteit.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.