Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Machtige vreemden, onderworpen buitenlanders en lastige gasten. Historische relaties tussen de Lage Landen en de islam
0 Reacties
Voor abonnees

Machtige vreemden, onderworpen buitenlanders en lastige gasten. Historische relaties tussen de Lage Landen en de islam

(Karel Steenbrink) Ons Erfdeel - 2006, nr 2, pp. 171-178

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Lang voor de eerste gastarbeiders naar Vlaanderen en Nederland kwamen, hadden beide gebieden al flink wat relaties met de islamitische wereld. Van 700 tot ca. 1600 bleef de moslimwereld relatief ver weg. Eigenlijk kwamen de moslims pas in het vizier bij de kruistochten. Zo hing Jacob van Maerlant in zijn ‘Spiegel historiael' een zeer negatief beeld op van Mohammed. Ook in Middelnederlandse liefdesverhalen duikt de islamitische wereld op. In de late middeleeuwen breidde het Turkse rijk zich uit tot Hongarije. Turkije werd een belangrijke handelspartner voor Nederland, onder meer in de aanvoer van tulpen. Maar het grootste netwerk met islamitische landen werd opgezet door de VOC en werkte nog eeuwen door in de koloniale tijd. Eind jaren dertig telde het Koninkrijk der Nederlanden 60 miljoen inwoners. Zowat 45 miljoen daarvan was moslim.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.