Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Louis XIV en Flandre: L'accueil des Flamands
0 Reacties
Voor abonnees

Louis XIV en Flandre: L'accueil des Flamands

(Eric Vanneufville) De Franse Nederlanden - Les Pays-Bas Français - 1985, nr 10, pp. 210-227

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Historisch onderzoek heeft uitgewezen dat Lodewijk XIV in Frans-Vlaanderen niet als een bevrijder maar als een veroveraar is ontvangen. Zijn troepen botsten op hevig verzet. De meeste inwoners waren Spaansgezind. Maar langzamerhand keert het tij. Toen Lodewijk XIV in 1715 stierf, was de verovering niet alleen militair, maar ook “geestelijk” voltrokken.

Des études historiques ont montré que Louis XIV n'a pas été reçu en Flandre française en libérateur, mais en conquérant. Ses troupes se heurtèrent à une résistance acharnée. La plupart des habitants étaient pro-espagnols. Mais petit-à-petit la tendance s'inversera. A la mort de Louis XIV survenue en 1715, la conquête n'était pas seulement terminée militairement mais aussi psychologiquement.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.