Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Logica en rhetorica in het politieke debat
0 Reacties
Voor abonnees

Logica en rhetorica in het politieke debat

(L.M. de Rijk) Ons Erfdeel - 1992, nr 5, pp. 661-666

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Als de politicus begint met zijn eigen politieke stellingname en daarbij argumenten zoekt, onderscheidt hij zich daarin niet van de wetenschapper, en wat beslissender is, hij doet daarmee de logica beslist geen geweld aan. Toch moet men een onderscheid maken tussen motivatie en motivering. Motivering komt neer op argumentatie door middel van \want\", \"dus\" en \"omdat\". Motivatie is dat geheel van innerlijke drijfveren: levensovertuiging, temperament, ethische instelling enz. Bij de politiek is het tragische dat het niet gaat om gelijk hebben maar om gelijk krijgen. De kiezer (burger) moet worden overgehaald. Pure argumentatie volstaat niet, het is niet meer dan een logisch geraamte. Daarom is de retorica onontbeerlijk: volgens Aristoteles gaat het hier om alle mogelijke vormen van overtuigen en overreden; een meeslepende bewijsvoering dient daarbij centraal te staan."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.