Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Lees onze recensies van de genomineerde boeken voor de Biografieprijs
0 Reacties
literatuur
kunst

Lees onze recensies van de genomineerde boeken voor de Biografieprijs

De longlist van de tweejaarlijkse Biografieprijs – vroeger Erik Hazelhoff Roelfzema Prijs – is bekend. Van de twaalf genomineerde boeken zijn er zeven besproken in de lage landen.

Wie schreef de beste Nederlandstalige biografie van de voorbije twee jaar (2018 en 2019)? Voorlopig zijn er nog twaalf kanshebbers: zij schreven de levensverhalen van staatsmannen, schrijvers, kunstenaars en wetenschappers – van Frans Kellendonk tot de schoonzus van Vincent van Gogh. Op 16 september wordt de shortlist bekendgemaakt en blijven er nog vijf boeken over. Op 27 oktober 2020 weten wie van de onderstaande twaalf auteurs de Biografieprijs ontvangt:

Remieg Aerts - Thorbecke wil het. Biografie van een staatsman (Bert Bakker)

Frits Berends & Dirk van Delft - Lorentz. Gevierd fysicus, geboren verzoener (Prometheus)

Anne J. Kox - Hendrik Antoon Lorentz, natuurkundige 1853-1928. ‘Een levend kunstwerk’ (Balans)

Geerdt Magiels over beide boeken: “De biografieën vertellen niet alleen het verhaal van een rijkgevuld leven. Ze laten ondertussen zien hoe het er in de wetenschap honderd jaar geleden aan toe ging. De streng academisch en hiërarchisch georganiseerde bezigheid in een ivoren toren vol voornamelijk mannen in driedelige pakken van toen is verleden tijd.” Lees onze recensie hier.

Chris Ceustermans - Schrijven in de grauwzone. J.M.H. Berckmans, de biografie (Vrijdag)

“Ceustermans beschrijft indringend hoe Berckmans als zelfdestructieve manisch-depressieve zieke voortdurend hengelt naar hulp en troost, maar tegelijk als een echte goeroe-despoot totale onderwerping vraagt aan al wie voor hem in de bres springt”, schrijft Frank Hellemans. Je vindt zijn stuk hier.

Femke Deen - Anna van Saksen. Verstoten bruid van Willem van Oranje (Atlas Contact)

Jaap Goedegebuure - Kellendonk. Een biografie (Querido)

“Wat zou Kellendonk hebben gevonden van het nieuwe conservatisme, dat Thierry Baudet vertegenwoordigt? De biograaf waagt zich aan een voorzichtige vergelijking en ziet wel overeenkomsten”, schrijft Aleid Truijens. Lees haar bevindingen hier.

Wessel Krul - Hannema, museumdirecteur. Over kunst en illusie (Prometheus)

Hans Luijten - Alles voor Vincent. Het leven van Jo van Gogh-Bonger (Prometheus)

“Luijtens toegankelijke en vaak geestig geschreven boek verschaft een zeldzame indruk van volledigheid. Alles voor Vincent is pakkend, ontroerend, eerbiedwaardig, en bewonderenswaardig. Hans Luijten levert als historicus en schrijver een ongekend verfijnde prestatie en een essentiële bijdrage aan de kennis van de ontstaansgeschiedenis van de Europese moderne kunst”, schrijft Wouter van der Veen in zijn enthousiaste bespreking.

Maaike Meijer - Hemelse mevrouw Frederike. Biografie van Fritzi Harmsen van Beek (1927-2009) (De Bezige Bij)

Ad Zuiderent: “De biografie werpt een helder licht op wat je als de kern van het werk zou kunnen zien: de meanderende zinnen, woorden van eigen makelij, een permanent pendelen tussen genres, tussen poëzie en populaire cultuur, tussen bidden en vloeken, tussen spreektaal en bezwering.” De volledige recensie vind je hier.

Annet Mooij - De eeuw van Gisèle. Mythe en werkelijkheid van een kunstenares (De Bezige Bij)

“Een helder en soms genadeloos portret van iemand bij wie kunst en leven op een spannende manier in elkaar overliepen”, schrijft Ad Zuiderent.

Jan Willem Regenhardt - Louis van Gasteren. Seismograaf van onze tijd (Boom uitgevers)

Angelie Sens - De kolonieman. Johannes van den Bosch (1780-1844), volksverheffer in naam van de Koning (Balans)

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.