Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Kuifje op Java. Alfred Birney leest ‘Revolusi’
1 Reacties
© FX Harsono
© FX Harsono © FX Harsono
Voor abonnees
Indonesië Postkoloniaal België en Nederland
geschiedenis

Kuifje op Java. Alfred Birney leest ‘Revolusi’

Naar weinig boeken is in de jongste jaren zo uitgekeken als naar Revolusi, David Van Reybroucks onderzoek naar de Indonesische Onafhankelijkheidsstrijd (1945-1949) en welke plaats die inneemt in de wereldgeschiedenis. Alles aan het werk is groots: Van Reybrouck werkte er vijf jaar lang aan, reisde de wereld rond, leerde nieuwe talen en schreef uiteindelijk meer dan zeshonderd bladzijden op basis van uitgebreid historisch onderzoek, waaronder gesprekken, mails en telefoontjes met zowat tweehonderd mensen. Eén van hen was Alfred Birney, zoon van een Nederlands-Indische vader en een Nederlandse moeder, en schrijver van onder meer het bekroonde De tolk van Java. Zijn verwachtingen waren hoog. Maakt Van Reybrouck die waar?

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€10

€4/maand

JefVanStaeyen

Wat mij betreft mag Alfred Birney (veel) kritiek hebben op David Van Reybroucks "revolusi", en die in "de lage landen" publiceren, maar laat hem niet vergeten dat er ook lezers zijn.
Wat heb ik eraan dat hij een karrenvracht vol kritieken verzamelt, waarbij ook nog wat "sous-entendus" (die allicht door een handvol mensen begrepen worden), en al dat ongeordende materiaal als een berg aarde voor mijn lezersdeur uitstort?
De redactie had die tekst moeten terugsturen, niet opdat Birney zijn mening zou herzien, maar opdat hij zijn tekst zou inkorten, en vooral er meer structuur inbrengen. Deze recensie, dubbel in volume, is maar half werk.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.