Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Komen en gaan
0 Reacties
© Andrey Sharpilo via Unsplash
© Andrey Sharpilo via Unsplash © Andrey Sharpilo via Unsplash
samenleving

Komen en gaan

.

Aankomen


Zoals op weg naar Rotterdam een mammoettanker
zijn motor uitzet op de hoek van Engeland en
door eigen vaart alleen en niet door eigen kracht
na ’t stoppen van de oorzaak die hem voortstuwt
tot stilstand komt in de Eerste Petroleumhaven –

moet er dan toch worden aangekomen,
dan zo. Nauwkeurig en weloverwogen.

En dan, op de juiste tijd,
van je zwaarte worden bevrijd.

(Anton Korteweg)

Het huis dat dit blad uitgeeft, Ons Erfdeel vzw, is in volle beweging.

Sinds de lancering van de drie nieuwe websites op 1 april 2019 is het duidelijk dat ons redactiemodel sterk is geëvolueerd. Vanaf dit najaar opereren de redacteuren van de verschillende redactieraden in één grote redactieraad voor alle publicaties. Die redactieraad levert belangrijke input aan de redactie en treedt op als klankbord en adviesraad. In het colofon vindt u de namen van de leden van de redactie en de redactieraad.

Er is nog meer beweging.

Op 1 december 2020 gaat Dirk Van Assche, adjunct-hoofdredacteur van Ons Erfdeel vzw, met pensioen. Deze historicus kwam in 1982 in dienst als redactiesecretaris-eindredacteur van het blad Ons Erfdeel en het jaarboek De Franse Nederlanden/Les Pays-Bas Français. In 2002 werd hij adjunct-hoofdredacteur. Hij schreef in die bijna veertig jaar vele bijdragen voor alle bladen van het huis en groeide uit tot het wandelend geheugen ervan. Hij kende veel mensen, wist wat er leefde. Zijn adviezen waren altijd kostbaar.

Tom Christiaens, coördinator van onze Engelstalige website the low countries, volgt Dirk Van Assche op als adjunct-hoofdredacteur op 1 december. De Nederlandse adjunct-hoofdredacteur Tomas Vanheste blijft op post.

Een maand later, op 1 januari 2021, verlaat ondergetekende Ons Erfdeel vzw. Ik kwam in september 1996 in dienst als adjunct-hoofdredacteur en volgde in 2002 Jozef Deleu op, de stichter-oprichter.

Op 1 januari 2021 neemt Hendrik Tratsaert (Oostende, 1968) het roer over. Hij was onder meer coördinator van het Nederlands-Vlaams Theaterfestival in 1997, leidde het interdisciplinaire, meertalige kunsttijdschrift janus (1999-2005) en richtte in 2006 het kunstencentrum Vrijstaat O. op in zijn geboortestad.

Hij werd door de sollicitatiecommissie unaniem voorgedragen aan de redactie en de raad van bestuur. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij dit huis doortastend de toekomst in zal leiden.

Het was een eer Ons Erfdeel vzw te mogen leiden. Het huis is altijd meegegaan met zijn tijd, zonder van de tijd te zijn. Ik heb er veel geleerd en veel gekregen. Van de collega’s en de vele medewerkers. Beschouw zo’n huis als een tanker. Hij vaart zijn koers. Op de brug ben je nooit alleen.

Ik dank alle collega’s, van vroeger en vooral die van vandaag, omdat ze ook op die brug stonden. Ik dank alle abonnees en lezers van onze publicaties op papier en online. Zonder jullie bestaan we niet. Blijf ons lezen.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.