Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Juffrouw Laps had zin in seks. Over bijfiguren in de literatuur
0 Reacties
Voor abonnees

Juffrouw Laps had zin in seks. Over bijfiguren in de literatuur

(Elsbeth Etty) Ons Erfdeel - 2004, nr 4, pp. 511-519

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

In literaire werken krijgen doorgaans alleen de hoofdpersonages aandacht. De bijfiguren, de onaffe, niet uitgewerkte personages, worden vaak vergeten. Toch vindt Etty het zinvol deze door de schrijver tekortgedane personages een leven te geven. Al zolang er literatuur bestaat, bestaan er spin offs van literaire werken die gebaseerd zijn op aanvankelijke bijfiguren. Bovendien kan een studie van bijfiguren een nieuw licht werpen op klassiek geworden romans. In dit artikel gaat Etty's aandacht uit naar Antoinette Mason, de gekkin op zolder uit Jane Eyre die een hoofdrol toebedeeld kreeg in Wide Sargasso Sea van Jean Rhys, en vooral naar Juffrouw Laps uit Multatuli's Woutertje Pieterse, naar Kniertje uit Heijermans' Op hoop van zegen en, tot slot, naar Joba Katadreuffe uit Bordewijks Karakter, de eerste bewust ongehuwde moeder uit Nederlandse literatuur

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.