Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Jan Romein, reputatie en invloed van een historicus
0 Reacties
Voor abonnees

Jan Romein, reputatie en invloed van een historicus

(C. Offringa) Ons Erfdeel - 1988, nr 5, pp. 703-711

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

In dit artikel wordt meer dan alleen de historicus Romein besproken. Een hele generatie van grote Nederlandse historici komt aan bod: Johan Huizinga, P. Geyl, F.C. Gerretson en Jan Romein. Vooral de historische visie van en de relaties tussen de drie laatstgenoemde worden beschreven - Gerretson en Romein worden daarbij als politieke antipoden afgeschilderd (conservatief rechts tegenover radicaal links) - evenals de polemieken en kritieken die tussen hen hebben gewoed. Hoewel dus vaak gecontesteerd door zijn tijdgenoten, wordt Romein omwille van zijn belangstelling voor cultuurgeschiedenis een voorloper genoemd: hij heeft geen school gesticht, maar wel school gemaakt.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.