Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Jan Dhondt, geschiedenis als sociale gedragswetenschap
0 Reacties
Voor abonnees

Jan Dhondt, geschiedenis als sociale gedragswetenschap

(Jan Craeybeckx) Ons Erfdeel - 1992, nr 4, pp. 531-539

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Overzicht van de academisch rijk gevulde carrière van Jan Dhondt, aanvankelijk historicus van de hoge middeleeuwen, maar ten slotte geëindigd als grondlegger van de studie van de eigentijdse geschiedenis. De invloeden en leermeesters uit zijn vormingsjaren komen aan bod, en er wordt aangetoond hoe hij geleidelijk en empirisch evolueerde naar een opvatting van de geschiedenis als gedragswetenschap. Hierdoor kwam hij geregeld in aanvaring met vakgenoten en met de bestaande geschiedenisinterpretaties, zoals die van Pirenne, voor wie hij niettemin een grote bewondering koesterde. In de loop van zijn carrière - hij promoveerde op 23-jarige leeftijd tot doctor en werd op zijn 35ste docent aan de universiteit in Gent - verzamelde hij een enorm aantal leeropdrachten.Dat belette hem niet om in 1955 mee aan de wieg te staan van het Interuniversitair Centrum voor Hedendaagse Geschiedenis, dat op zijn beurt in 1969 het leven schonk aan \Het Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis\". Sinds Dhondts dood in 1972 wordt dat tijdschrift trouwens uitgegeven door de Jan Dhondt Stichting."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.