Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Is de Vlaamse uitgeverij op sterven na dood?
0 Reacties
Voor abonnees

Is de Vlaamse uitgeverij op sterven na dood?

(Paul Depondt, Piet de Moor) Ons Erfdeel - 1986, nr 4, pp. 499-510

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

In het eerste deel van het artikel leggen de auteurs een aantal typische kenmerken van het boekenvak vast: ook al maken uitgevers deel uit van het normale economische leven, toch beschouwen ze zichzelf als medeproducenten van cultuur. De uitgevers stellen dat het slecht gaat in het boekenvak, maar is dat wel zo? De auteurs moeten vaststellen dat het aantal geproduceerde boeken nog nooit zo hoog gelegen heeft. Toch kan men er niet onder uit dat uitgeven een onzekere en grillige aangelegenheid is, ook in Vlaanderen, waar tal van uitgeverijen ofwel failliet gingen, ofwel opgekocht werden door concerns. Die pessimistische gegevens kunnen echter genuanceerd worden: sinds het einde van de jaren zeventig zijn er ook veel nieuwe initiatieven genomen. In het tweede deel van het artikel gaan de auteurs in de jaren zeventig zijn er ook veel nieuwe initiatieven genomen. In het tweede deel van het artikel gaan de auteurs in op de verschillende meningen die bestaan over de oorzaak van de problemen in het boekenvak. Ze beschrijven de verhouding tussen Noord en Zuid: de cijfers doen hen \vermoeden dat Vlaanderen op het gebied van het boek 'gekolonialiseerd' wordt.\" Tot slot wijzen ze op het (on)beleid dat gevoerd wordt met betrekking tot het boekenwezen."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.