Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

In Menen: ‘Ik spreek de taal die ik wil’
0 Reacties
video De taalgrens, 60 jaar later
samenleving
taal

In Menen: ‘Ik spreek de taal die ik wil’

Zorgt de taalgrens zestig jaar na haar ontstaan nog altijd voor spanning tussen Franstaligen en Nederlandstaligen in België? In vijf reportages zoeken de Waalse journalist Aubry Touriel en de Vlaamse videomaker Muriel Grégoire naar antwoorden bij bewoners en experts. Wat heeft de toekomst nog te bieden voor de taalgrens? Blijft ze voor onbepaalde tijd bestaan of kan ze in de komende jaren worden afgeschaft? In deze laatste aflevering gaan we naar Menen om dat uit te zoeken.

https://www.youtube.com/embed/mJL92LNTkQw

Toen ze zestig jaar geleden werd ingevoerd, moest de taalgrens de Vlaamse en Franstalige Gemeenschap verzoenen. Maar in de praktijk wordt ze weleens gezien als een kwestie die België verdeelt. Sinds de taalgrens grondwettelijk verankerd is, hebben de gemeenschappen beperkte bevoegdheden gekregen voor taal, cultuur en onderwijs.

Voor de laatste aflevering van onze reeks De taalgrens, zestig jaar later gaan we naar Menen (Ménin), een grensstad in West-Vlaanderen. We kijken naar de toekomst van de taalgrens: zal ze tot in de eeuwigheid blijven bestaan of wordt ze in de komende jaren afgeschaft?

De reeks De taalgrens, 60 jaar later kwam tot stand met steun van de Vlaamse Gemeenschap en de Fédération Wallonie-Bruxelles.

Reeks

De taalgrens, 60 jaar later

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.