Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

In het hart van de samenleving. The Nation van Het Nationale Theater
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

In het hart van de samenleving. The Nation van Het Nationale Theater

(JOS NIJHOF) ONS ERFDEEL – 2018, NR 1, PP. 102-107

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Nogal wat onderscheidende theatervoorstellingen uit het verleden hebben hun iconische status niet uitsluitend te danken aan hun kwaliteit, maar ook aan het feit dat ze (excessief) lang van duur waren. Bij het Nationale Theater lijkt The Nation – vijf uur, met twee pauzes van twintig minuten – eveneens een voorstelling te zijn die zich op termijn zal nestelen tussen andere klassiekers uit de theatercanon van de Lage Landen. De aanzienlijke duur, maar vooral het ongekend enthousiaste onthaal van de voorstelling, geconcipieerd, geschreven en geregisseerd door Eric de Vroedt (1972), maakt die toekomstige status niet moeilijk te voorspellen.

De eerste drie delen van The Nation, geafficheerd als “een actuele theaterthriller over de op hol geslagen Nederlandse multiculturele samenleving”, gingen in juni 2017 tijdens het Holland Festival in première.

Een ogenschijnlijk alledaagse anekdote over de zoektocht naar een elfjarig jongetje met de naam Ismaël, spoorloos verdwenen na een kort bezoek aan een Haags politiebureau, is ingeweven in een spannend net van intriges en hele en halve waarheden, waardoor de toeschouwer telkens weer wordt uitgenodigd tot nieuwe aannames. Daarnaast ontplooit de voorstelling zich in vormgeving en stijl als een televisiefeuilleton op het toneel: beeldtechnieken, cliffhangers en andere middelen uit de Netflix-trukendoos staan in dienst van het relevante verhaal dat De Vroedt uiteindelijk wil vertellen.

De gevarieerde structuur verschaft de toeschouwer een tot dusver ongekende ervaring die het midden houdt tussen conventioneel theaterbezoek en bingewatchend op de bank hangen. Inhoudelijk krijgt het publiek een verrassend perspectief aangereikt op de banaliteit van traditionele normen en waarden.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.