Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

‘Ik ben doodgewoon een mens die probeert na te denken’
0 Reacties
© Michiel Hendryckx
© Michiel Hendryckx © Michiel Hendryckx
Voor abonnees
samenleving

‘Ik ben doodgewoon een mens die probeert na te denken’

Nagelaten geschriften van Etienne Vermeersch

Uit deze postuum gebundelde teksten blijkt dat filosoof Etienne Vermeersch (1934-2019) zich ontpopte als een missionaris van de ideeën waarin hij rotsvast geloofde.

Op 18 januari 2019 overleed Etienne Vermeersch in het universitair ziekenhuis in Gent. In Vlaanderen was deze hoogleraar wijsbegeerte vooral na de eeuwwisseling uitgegroeid tot een invloedrijke intellectueel. Het weekblad Knack riep hem in 2008 zelfs uit tot de intellectueel met de grootste maatschappelijke impact. Al in 1997 had Johan Braeckman, samen met Hugo Van den Enden, een aantal geschriften heruitgegeven naar aanleiding van zijn emeritaat onder de titel, Van Antigone tot Dolly. Om het gedachtegoed van Vermeersch zo goed mogelijk te bewaren, hebben Johan Braeckman en Dirk Verhofstadt nu een aantal, niet eerder gebundelde geschriften gepubliceerd als Nagelaten geschriften. Drie soorten teksten komen daarin aan bod: langere artikels en essays (vanaf 1963), opiniestukken (vanaf 1998) en interviews (vanaf 1997).

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.