Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

IEDEREEN HANDEN IN DE LUCHT? Muziekfestivals in de Lage Landen
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

IEDEREEN HANDEN IN DE LUCHT? Muziekfestivals in de Lage Landen

(Nico Kennes) Ons Erfdeel – 2014, nr 3, pp. 32-39

Dit is een artikel uit ons papieren archief

De veel geroemde festivalscene in Vlaanderen en Nederland staat de laatste jaren onder druk. Wat is er aan de hand?
Een merkwaardige, bijna paradoxale tendens onder de populaire muziekfestivals is dat de nadruk juist steeds minder op de muziek komt te liggen. Het voorbeeld bij uitstek is natuurlijk Tomorrowland, dat bezoekers een soort van sprookjeservaring verkoopt, waarbij de muziek de facto gedegradeerd wordt tot niet veel meer dan een bijproduct met als enige doel: de ervaring “compleet” te maken.
Bovendien lijden de grote festivals in zekere mate aan het eenheidsworstsyndroom. De verklaring daarachter hoef je niet zo ver te zoeken. Ook in de feeërieke festivalwereld draait het uiteindelijk om geld.
Gelukkig is het niet al kommer en kwel in de festivalwereld der Lage Landen. In de onstuimige marge floreert een wildgroei aan alternatieven die een totaal ander uitgangspunt hebben dan de grote gevestigde waarden: de passie voor muziek, die dan ook te allen tijde centraal blijft staan.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.