Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Historicus Lode Wils: 'Het is onze taak om te vechten tegen de mythen’
0 Reacties
© Koen Broos
© Koen Broos © Koen Broos
podcast
geschiedenis

Historicus Lode Wils: 'Het is onze taak om te vechten tegen de mythen’

Deel 2

Historici hebben de geschiedenis systematisch gemanipuleerd om een Vlaamse natie te construeren, beweert emeritus professor Lode Wils. Gevolg? ‘België zit anno 2020 met het mes op de keel.’

In het tweede deel van de podcast gaan hoofddocent geschiedenis Antoon Vrints en Lode Wils onder meer op zoek naar welke rol koning Albert speelde tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw. Een van de opvallendste conclusies: niet het Vlaams-nationalisme, maar het Waalse separatisme baarde de toenmalige koning kopzorgen.

Ten slotte is Wils openhartig over zijn drang om ook op hoge leeftijd aan geschiedenis te doen. ‘Ik stel vast heel invloedrijke mensen uitverkoop willen houden om maar van België af te zijn. Ja, dat irriteert mij als Vlaamsgezinde.’

Beluister hier het tweede en laatste deel van hun gesprek.

Het eerste deel van de podcast gemist? Dat kan je via deze link beluisteren.

Een uitgeschreven interview van het gesprek met Lode Wils verschijnt in het volgende nummer van de lage landen, dat vanaf 17 november beschikbaar is.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.