Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Het woord taal heeft geen enkelvoud. De talen van Brussel
0 Reacties
Voor abonnees

Het woord taal heeft geen enkelvoud. De talen van Brussel

(Geert van Istendael) Ons Erfdeel - 2004, nr 4, pp. 521-529

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Er wordt veel onzin verteld over de talen in Brussel. Dat Engels er een lingua franca zou zijn, bijvoorbeeld. Dat is het alleen in het besloten kringetje van eurocraten en expats. Anderen beweren dat het Brusselse dialect uitgestorven is. Ook zij dwalen.Wel hoor je op een metrorit door Brussel bijzonder veel talen, van een soort “Vloms van in't strotche” tot de taal van Jezus Christus. Uiteraard levert die taalverwarring problemen op. In ziekenhuizen gebeurt het al te vaak dat het personeel geen Nederlands kent. En Nederlandstalige scholen in Brussel worden fanatiek bevonden als de leraars op spreekavonden Nederlands praten tegen de (steeds vaker Franstalige) ouders. Toch bekijken steeds meer Brusselaars die veeltaligheid als een nieuwe, positieve mogelijkheid en blijft Brussel leefbaar. Dat is vooral te danken aan de kleine alledaagse hoffelijkheid van mensen die het bij elkaar willen uithouden.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.